Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić najavio je zadnju Izjavu o izdacima, u vrijednosti većoj od 480 milijuna eura, kojom Hrvatska ovjerava sva dostupna sredstva kohezijskih fondova za razdoblje 2014.-2020., izvijestilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Ministar Erlić je na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u provedbi EU fondova, a iz Ministarstva napominju da je, kako je od ranije poznato, Hrvatska iskoristila sva sredstva iz programskog razdoblja 2014. – 2020.

“Hrvatska sutra šalje Europskoj komisiji posljednju Izjavu o izdacima i njome opravdava sva alocirana sredstva kohezijskih fondova iz prethodne financijske perspektive 2014. – 2020. “, izjava je ministra Erlića koja se prenosi u priopćenju.

Istaknuo je kako smo iskoristili i ovjerili sva dostupna sredstva te kako je iznimno ponosan na sva tijela u sustavu i sve djelatnike koji su odradili vrlo velik i zahtjevan posao.

“Ovo je naša prva omotnica EU fondova i bilo je prirodno da smo se suočavali s brojnim izazovima, no dobrim upravljanjem, prilagodbama i jačanjem kapaciteta pokazali smo spremnost i uspješno realizirali sva sredstva. U zadnjih nekoliko godina napredovali smo značajno. Bili smo na začelju po isplatama sredstava u EU, a danas smo na 7. mjestu”, naglasio je ministar.

“Povećanje učinkovitosti potrošnje sredstava imalo je direktan pozitivan utjecaj na realizaciju brojnih projekata diljem Hrvatske, kao i na ubrzanje razvoja i visoke stope rasta BDP-a. Hrvatska se često ističe kao primjer uspjeha europske kohezijske politike i siguran sam da ćemo tako nastaviti i u vremenu koje je pred nama”, istaknuo je ministar Erlić.

U ovom trenutku, zajedno sa sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Hrvatska je ukupno u plusu 14,9 milijardi eura, što je razlika između nama uplaćenih sredstava i našeg participiranja u EU proračunu, zaključuje se u priopćenju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.