Hrvatski džudo savez službeno je obznanio dobivanje organizacije Europskog seniorskog džudo prvenstva 2024. godine u Zagrebu. U pitanju je najprestižniji džudo događaj koji će se organizirati u Zagrebu, a održat će se neposredno prije Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

Od 2013. godine Hrvatski džudo savez nalazi se na karti IJF World Judo Toura s uspješnom organizacijom IJF Grand Prix natjecanja u Zagrebu, Svjetskog juniorskog (U21) prvenstva, Europskog prvenstva u dobnim kategorijama U23, U21, U18, European Opena i brojnih Europskih kupova od 2006. godine nadalje.

„Prije nekoliko godina započeli smo s odličnim programom između Hrvatskog džudo saveza i Europske džudo unije. HJS nije bio samo jedan od uspješnih organizatora u Europi, paralelno s tim počeli su postizati sve više rezultata. Hrvatska je u vrijeme pandemije bila jedina zemlja koja je počela organizirati džudo natjecanja i svi iz Europe su jako zahvalni HJS-u na tome. Ove godine sam bio na IJF Grand Prix Zagreb i svečano otvorio natjecanje. Tom prilikom bio sam i na sastanku kod predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Tijekom susreta govorio sam o našem planu i našem snu, a to je da Hrvatska organizira krunski događaj Europske džudo unije koji im do sada jedini nedostaje“, rekao je Laszlo Toth, predsjednik Europske džudo unije.

„Povratna informacija Vlade RH bila je vrlo pozitivna. Nije bilo tako lako jer se nekoliko zemalja prijavilo za domaćinstvo istog događaja 2024. godine. To nije samo povijesni događaj, već je i najvažnije veliko sportsko događanje godine za sve europske zemlje jer će se održati prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. Bili smo jako strpljivi, a ne tako dugo Hrvatska je imala povijesno finale u U70kg kategoriji između Barbare Matić i Lara Cvjetko, na Svjetskom prvenstvu u Taškentu“, dodao je Toth.

Zadovoljstvo ovakvom odlukom izrazila je i Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog džudo saveza.

„Izuzetna nam je čast organizirati Europsko seniorsko prvenstvo, koje je ujedno i najvažnije natjecanje u kalendaru Europske džudo unije. Imamo izuzetno iskusan tim koji je spreman za još jedan u nizu velikih sportskih događanja koja promoviraju Hrvatsku kao sportsku naciju“.

Novi veliki uspjeh na tom će natjecanju, pak, loviti dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić.

„Nema boljeg osjećaja nego se boriti pred domaćom publikom. Neopisivo sam sretna što će Europsko prvenstvo neposredno prije Pariza biti baš u Hrvatskoj. Bilo bi lijepo uzeti što sjajnije odličje pred našom publikom, stoga motivacije neće manjkati. Izuzetno sam sretna i ponosna, a sigurna sam da i svi naši reprezentativci jedva čekaju EP“, osvrnula se Matić.

Zagrebačka Arena tako će u travnju 2024. godine, u pet dana, ugostiti preko 400 najboljih džudaša i džudašica iz 51 europske države.