Hrvatska će još jedno dulje vrijeme biti neto korisnik Europskog proračuna, bez obzira na moguća buduća proširenja, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mi ćemo još jedno dulje vrijeme biti korisnik, dakle uplaćivat ćemo manje nego što ćemo dobivati”, rekao je Plenković, koji je u ponedjeljak sudjelovao na godišnjoj konferenciji na visokoj razini o budućem višegodišnjem proračunu za razdoblje od 2028. do 2034. godine.

Plenković je rekao da je u proteklih skoro 11 godina članstva Hrvatska povukla preko 20,2 milijardi eura i da je u plusu 14,5 milijardi eura.

“Ta nam sredstva omogućavaju brže lovljenje koraka s onima koji su dulje u Europskoj uniji ili su ekonomski snažniji i razvijeniji”, rekao je Plenković.

Što se tiče proširenja i njegova utjecaja na buduća primanja iz europskog proračuna, Plenković je rekao da tu postoje dvije različite situacije. Jedna je proširenje na zapadni Balkan, koji svojom veličinom i relativno malim brojem stanovnika ne može ugroziti postojeće odnose između neto primatelja i neto uplatitelja u europski proračun.

Jedina zemlja čije će eventualno članstvo jako utjecati na proračun EU-a je Ukrajina, ali to će se rješavati na “jedan drugi, cjelovitiji način, posebno uzimajući u obzir rusku agresiju na tu zemlju koja još traje”, rekao je Plenković.