HRT je najavio da će na svoj rođendan u nedjelju, 15. svibnja emitirati Dnevnik na prvom programu HTV-a iz, kako kažu, tehnološki najsuvremenijeg studija u Europi s videozidom od čak 20 četvornih metara.

S HRT-a u srijedu ističu kako su na opremanje studija tom najsuvremenijom opremom utrošili 6,8 milijuna kuna, a posljednjih mjesec i pol dana na njemu radi pedesetak stručnjaka. HRT time na dan kad obilježava svoj veliki rođendan – 90. obljetnicu Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu Hrvatske televizije – daruje svim svojim korisnicima novo ‘ruho’ televizijske informativne emisije.

“Ovo je potvrda da je Hrvatska radiotelevizija i dalje predvodnica u uvođenju novih standarda, postavljanju trendova i primjeni najsuvremenije tehnologije u proizvodnji programa. S novim Dnevnikom nestaje klasična scenografija, a u prvi plan dolazi sadržaj prikladan svim generacijama korisnika i na svim multimedijskim platformama. Naša se krilatica ‘Uvijek prvi’ ne odnosi, stoga, samo na brzu, provjerenu i kvalitetnu informaciju, nego i na jedinstvenu tehnologiju koju uvodimo prvi u Europi”, istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja programa HRT-a Jozo Barišić.

Novost je i da se Dnevnik ovime iz deska ponovno premješta u vlastiti studio. Središnji je dio novoga videozida načinjen u obliku polukruga i time je, ističu s HRT-a, jedinstvena instalacija u cijelome svijetu te prvi oblik primjene te tehnologije u prostorima televizijskih studija u Europi. Novi videozid od 20 četvornih metara temelji se na tehnologiji laserskoga fosfornog ekrana (Laser Phosphor Display – LPD), a pruža i niz mogućnosti, između ostaloga, iznimne oštrine slike i interaktivnosti voditelja sa sadržajem preko dodira.

“Postavili smo visoko ljestvicu s ciljevima. Nakon što smo uspjeli stabilizirati gledanost te uspostaviti trend rasta, ponosni smo na stručnu radnu skupinu koja je uložila sve napore da Hrvatska radiotelevizija svojim gledateljima za 60. rođendan daruje Dnevnik iz novoga studija, s osvježenim vizualnim identitetom i dostupnošću na svim medijskim platformama. Vjerujem kako će gledatelji pozdraviti ove promjene i pogledati Dnevnik gdje god im odgovara”, izjavila vršiteljica dužnosti rukovoditelja Informativnoga medijskog servisa HRT-a Katarina Periša Čakarun.

“Novi studio nosi veliki izazove, ali s druge strane pruža brojne nove uređivačke mogućnosti. Zato smo iznimno ponosni što ćemo biti prvi koji će se moći koristiti ovom suvremenom tehnologijom u cilju najkvalitetnijega izvješćivanja javnosti o trenutačnim zbivanjima”, poručili su voditelji HTV-ova Dnevnika Mirjana Posavac, Branimir Farkaš i Marta Šimić Mrzlečki.

(Hina)

fah