Pobjednik subotnje borbe u Rijadu teškoj kategoriji između hrvatskog boksača Filipa Hrgovića, obveznog izazivača po IBF verziji, i Britanca Daniela Duboisa mogao bi postati svjetski prvak, ako se apsolutni prvak Ukrajinac Oleksandr Usik odrekne pojasa ili mu ga IBF oduzme.

BBC je u petak izvijestio da je IBF “uvjetno odobrio” da borba Hrgovića i Duboisa bude za privremeni naslov svjetskog prvaka. Pobjednik bi, ako privremena titula bude potvrđena, bi bio unaprijeđen, ako Usik izgubi IBF-ov pojas prije revanša protiv Tysona Furyja u Rijadu, koji je zakazan za prosinac.

Furyjev menadžer Frank Warren također zastupa i Daniela Duboisa koji u 22 profesionalne borbe ima 20 pobjeda i dva poraza, a jedan od njih mu je nanio Usik prošlog kolovoza.

Filip Hrgović je u svojih 17 profesionalnih borbi neporažen.

IBF je organizacija sa sjedištem u SAD-u i već je u prošlosti oduzimala naslove svojim prvacima koji se nisu borili protiv obveznih izazivača. Tako je 2002. bez pojasa ostao bivši apsolutni svjetski prvak u teškoj kategoriji Britanac Lennox Lewis, a ista je sudbina zadesila i Tysona Furyja u prosincu 2015.

Usik je od IBF-a zatražio izuzeće od tog pravila, kako bi mogao braniti sve svoje titule u uzvratu protiv Furyja, kojega je ovog mjeseca pobijedio i postao apsolutni prvak u teškoj kategoriji. Pravila IBF-a nalažu Usiku borbu protiv Hrgovića.

BBC je citirao priopćenje IBF-a u kojem je navedeno da “nema vremenskog roka kada će biti donesena odluka o Usikovom zahtjevu za iznimku” od te obvezne borbe.

“Stvarno ne želite da pojasevi budu rascjepkani, ali imate nekoga (Hrgovića) tko već jako dugo čeka, i čeka, i čeka na svoju priliku”, rekao je Hrgovićev promotor Eddie Hearn te dodao:

“Ne možete ignorirati svog obaveznog izazivača dvije ili tri godine. Njemu (Hrgoviću) je rečeno: ‘Ne možeš se izboriti za naslov do ljeta 2025.’ Nije fer. Shvaćam obje strane argumenta, ali očekujem da će IBF-ov pojas biti upražnjen.”

Subotnja borba Filipa Hrgovića i Daniela Duboisa dio je boksačkog spektakla pod nazivom “Queensberry vs Matchroom”, koji će započeti u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. Meč Hrgović – Dubois je četvrti od njih šest, a boksači bi u ringu trebali biti oko 22 sata.