Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora – kandidat za predsjednika HSS-a

Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora, kandidat je zagrebačke Županijske organizacije HSS-a za predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS), potvrdio je u utorak navečer Hini predsjednik HSS-a Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Kandidacijski postupak u HSS-u još nije završen, a aktualni predsjednik stranke, Branko Hrg, za sada ima dva protukandidata – Krešu Beljaka, i kako je ranije najavljeno, predsjednika zagrebačkog HSS-a Nenada Matića.
Glavna izborna skupština HSS-a održat će se 19. ožujka u Zagrebu, kada će 788 izaslanika birati predsjednika stranke.

Krešu Beljaka kandidirao je Županijski odbor HSS-a Zagrebačke županije. Zagrebačka Županijska organizacija najveća je HSS-ova županijska organizacija i na Glavnoj izbornoj skupštini stranke će od svih županijskih organizacija imati i najveći broj izaslanika – 131.

Predsjednik zagrebačke Županijske organizacije HSS-a Kožić Hini je potvrdio da je njihov županijski odbor u ponedjeljak jednoglasno predložio Beljaka za kandidata za predsjednika HSS-a.

Kožić je objasnio da će odluku o kandidatima za predsjednika HSS-a donijeti Predsjedništvo i Glavni odbor HSS-a na sjednici 13. veljače.

Ako stranačka tijela ne prihvate kandidate koje su predložile županijske organizacije, temeljem Pravilnika o kandidacijskom postupku, ti kandidati imaju pravo sami skupljati potpise izalsnika, i ako skupe 100 potpisa postaju pravovaljani kandidati za Glavnu izbornu skupštinu HSS-a, rekao je Kožić.

Krešo Beljak je i potpredsjednik HSS-a, a za gradonačelnika Samobora izabran je u drugom mandatu, što znači da je direktno izabran od birača, te da ima veliku podršku Samobora, istaknuo je Kožić. Također HSS-ova gradska organizacija Samobora, čiji je Beljak predsjednik, najjača je gradska organizacija stranke, dodao je.

(Hina)

fah