Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je Gradu Bjelovaru financiranje izrade projektne dokumentacije za modernizaciju javne rasvjete, koja obuhvaća energetski pregled i glavni projekt zamjene 4000 svjetiljki, ukupne vrijednosti 11,2 milijuna kuna.

Vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 357.000 kuna, a radove izvodi tvrtka INEL čiji je direktor Darko Angebrandt bio u društvu bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebak, koji je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji predstavio projekt.

„Zamijenit ćemo oko 4000 tisuće rasvjetnih tijela, a samo do kraja ove godine očekujemo uštedu od milijun kuna na troškovima javne rasvjete. Postotno gledajući, štedimo 66 posto, a bude li struja doista triput skuplja, što je dosta izvjesno, investicija će se isplatiti već za tri godine”, istaknuo je Hrebak dodavši da je kredit ishođen po najnižoj mogućoj kamatnoj stopi.

Direktor Angebrandt pojasnio je da Grad Bjelovar ima 6200 svjetiljki u sustavu javne rasvjete, ali 2200 već ih je modernizirano. Nove svjetiljke zadovoljavaju sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i nemaju u sebi opasnih teških metala, poput žive i olova, pa ne podliježu posebnim zahtjevima za zbrinjavanje elektroničkog otpada.

Obnova javne rasvjete prilagodit će optiku suvremenim rasvjetnim tijelima kao i popunjavati pojedine dijelove s novim rasvjetnim tijelima. Time će se postići bolje osvjetljenje, a smanjiti potrošnja električne energije.

Ukupna preliminarna procijenjena vrijednost projekta iznosi 11,2 milijuna kuna, što će Grad Bjelovar financirati putem vrlo povoljnog HABOR-ovog kredita, s najvišom kamatnom stopom od pola posto.