Hrvatske poljoprivredna komora (HPK) priopćila je u srijedu da su u e-Savjetovanju tri nova program potpore za svinjogojce radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge, i poziva ih da se uključe i daju svoje komentare.

Kako je priopćeno, HPK “podsjeća sve poljoprivrednike, posebice proizvođače svinja, da su do subote, 4. studenoga, u e-Savjetovanju tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge (ASK) te ih pozivamo da se aktivno uključe u osmišljavanje mjera i davanje sugestija, s ciljem iznalaženja najboljih rješenja u trenutnoj teškoj situaciji”.

Riječ je o Nacrtu Programa potpore gospodarstvima zbog narušene proizvodnje uslijed provedbe mjera za suzbijanje ASK vrijednosti 5 milijuna eura, Nacrtu Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja ASK vrijednosti 2 milijuna eura i Nacrtu Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti 1 milijun eura, dodaje se.

“Važno je da se proizvođači koji su članovi Odbora za svinjogojstvo HPK, kao i svi drugi proizvođače aktivno uključe u davanje svojih sugestija kako bi se izradili učinkoviti programi koji će maksimalno pomoći proizvođačima ugroženima ovom situacijom“, rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

HPK i članovi Odbora za svinjogojstvo HPK-a od početka krize aktivno sudjeluju u svim pregovorima i predlaganju brojnih rješenja, poput plaćanja za nastalu štetu po izgubljenom komadu i izgubljenoj dobiti, raznim mjera koje su već dostupne kao i onima koje su moguće u okvirima ZPP i dodatnim nacionalnim mogućnostima, dodao je.

Ministarstvo poljoprivrede je u kolovozu, na temelju zahtjeva Odbora za svinjogojstvo HPK i Saveza svinjogojaca osiguralo dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, dodaje se u priopćenju

Do danas je ukupno isplaćeno 3,9 milijuna eura za 633 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih svinja.

HPK surađuje i s krovnim udruženjem EU poljoprivrednika Copa Cogeca

U pripremi je sljedeći krug isplata za novih 270 uzgajivača kojima su uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge svinje usmrćene ili su uginule, dodaju iz HPK.

“S obzirom da su brojni svinjogojci ujedno i ratari, HPK je također uspjela dogovoriti i osigurala isplatu 10,6 milijuna eura za pomoć ratarima zbog poremećaja na tržištu, što iznosi očekivanih 135 eura za 30 ha. Na temelju inicijative HPK otvorene su i kreditne linije HBOR-a za kreditiranje jesenske sjetve sa kamatom od maksimalno 0,5 posto. Tražili smo i 2 godine odgode te pet godina plaćanja, a ta je kreditna linije otvorena početkom 10 mjeseca”, navodi se.

“HPK i kroz institucije krovnog udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca sve čini da uz pomoć naših kolega učini sve da se nadoknade štete i da se što prije hrvatsko svinjogojstvo vrati u normalan poslovanje”, ističu iz HPK-a, uz poziv poljoprivrednicima i svinjogojcima za uključivanje u e-Savjetovanje.