HP izdaje novu poštansku marku “1600. obljetnica smrti svetog Jeronima”

26. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti HP izdaje novu poštansku marku “1600. obljetnica smrti svetog Jeronima”


Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. svibnja novu prigodnu poštansku marku “1600. obljetnica smrti svetog Jeronima“, prevoditelja Biblije,  dalmatinskog zaštitnika i crkvenog naučitelja, najavljeno je u ponedjeljak.

Motiv prikazan na poštanskoj marki je sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta iz 16. stoljeća koja se nalazi na oltarnoj pali u župnoj crkvi svetog Marka Evanđelista u Korčuli. Autorica marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije Goran Tomljenović, stoji u priopćenju.

Nominalna vrijednost marke je 10 kuna, naklada marke je 100 000 primjeraka, a otisnuta je u arku od 12 maraka.

“Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. U Poštanskom uredu 27. i 28. svibnja u uporabi će biti prigodni žig prvog dana”, dodaju.

U priopćenju se podsjeća da je sveti Jeronim zaštitnik Dalmacije i crkveni naučitelj. Najpoznatiji je po cjelovitom prijevodu Biblije s grčkog (Evanđelja) i hebrejskog (knjige Staroga zavjeta) na latinski jezik po takozvanoj Vulgati. Bez njegova prijevoda, koji je Sveto pismo učinio široko dostupnim, teško bi bilo zamisliti povijest europske kulture i civilizacije, stoji u priopćenju.

“Sveti Jeronim, jedan od najobrazovanijih i najslavnijih ljudi svoga vremena, bio je prkosne naravi i nemirna života. Pripisuje mu se glasovita rečenica “Parce mihi, Domine, quia dalmata sum” (Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac). Još za života postao je mit i legenda”, navodi se.

Najljepša i najpoznatija priča o njemu, dodaje se, je ona o lavu kojemu je izvadio trn iz šape i koji ga je poslije vjerno pratio. S lavom su ga stoljećima slikali najglasovitiji europski umjetnici, a najljepši je možda ciklus Vittorea Carpaccia u hrvatskoj bratovštini San Giorgio degli Schiavoni u Veneciji.

Pojavljuje se i kao isposnik s Biblijom i lubanjom, ali i kao kardinal u svečanom ornatu. Tako ga je predstavio i Jacopo Tintoretto na slici u korčulanskoj katedrali.
(Hina)

Facebook Comments