Članovi Županijske skupštine pozvani su sutra na posljednju ovogodišnju sjednicu. Na dnevnom redu je i donošenje proračuna za iduću godinu.

Predlagatelj temeljnog financijskog dokumenta, župan Darko Koren kaže da nakon razdoblja kapitalnog investiranja iduće godine planiraju županijske financije svesti u realne okvire i provesti tek manje projekte.

– Unazad godinu dana proračun se definira kroz drugačiji oblik. U njega ulaze i proračuni svih naši ustanova pa i bolnice nad kojom smo ove godine ponovo preuzeli osnivačka prava. Stoga je ukupni proračun blizu 400 milijuna kuna. No, sam županijski proračun je oko 142, 143 milijuna i obuhvaća sve funkcije koje smo dosad financirali.

Predsjednik županijskog HSS-a Mladen Mađer nije zadovoljan predloženim proračunom.  – Mislim da taj proračun nije dobar i razvojan za Koprivničko-križevačku županiju. No, proračun prošao ili ne, u svibnju su izbori, novo županijsko čelništvo će sigurno donositi rebalans i kreirati proračun prema svojim planovima.

Mladen Mađer

Mladen Mađer

A hoće li HSS-ovi predstavnici podržati Korenov prijedlog proračuna, nemoguće je ovog trenutka reći. Naime, predsjedništvo županijskog HSS-a održalo je jučer telefonsku sjednicu na kojoj je 11 članova bilo protiv prijedloga proračuna, 5 za i jedan suzdržan.

HSS-ovi vijećnici dobili su punu slobodu djelovanja, kaže Mađer: – Predsjedništvo jest izrazilo svoje mišljenje većinom glasova, no našim članovima u Županijskoj skupštini, s obzriom da se radi o posljednjoj godini aktualnog saziva, dana je mogućnost da se izjasne po vlastitom mišljenju, po vlastitoj savjesti.

Protiv prijedloga županijskog proračuna sutra će sigurno biti predstavnici Nezavisne liste Željka Lackovića.  – Previše je sredstava usmjereno prema financiranju plaća i drugih rashoda, ne samo zaposlenih u Županiji, već i svih ustanova. Sve je to dobro prikriveno kroz raznorazne projekte, no mi ćemo to u detalje – kako ja to volim razložiti u svojim saborskim istupima kroz činjenice i konkretne podatke, tako ćemo i pred Županijskom skupštinom ukazati svima onima koji nemaju dovoljno vremena i ambicija proučiti materijale, što zapravo taj proračun donosi. A ne donosi ništa novoga i ništa pozitivnoga u odnosu na ono što smo imali do sada i neće dobiti potporu nas, nezavisnih članova Županijske skupštine.

lackovic

Župan Koren svjestan je da postoje inicijative za rušenje proračuna, a time i njega samoga. No, političkim igrama usprkos, uvjeren je da će proračun ipak biti donesen:

– Postoje određene ideje da se proračun ruši. No, uvjeren sam da će prevladati razum i da će postojati kvalificirana većina koja će donijeti proračun. Nije to pitanje samo Korena već funkcioniranja cijelog sustava. Mnogi ljudi ovise o tome.

Bagaric marinko

Hoće li prijedlog proračuna podržati u oporbenom klubu predvođenom SDP-om, odlučit će tek večeras, rekao nam je predsjednik Kluba Marinko Bagarić. U slučaju da Županijska skupština neće biti u stanju donijeti proračun za iduću godinu, Vlada će Koprivničko-križevačkoj županiji imenovati povjerenika koji do formiranja nove vlasti ima ovlasti financirati tek puko održavanje sustava.

izvor: Sandra Levak-Miklošić (drava-info.hr)