Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) uputila je u četvrtak otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu u kojem ga pita zašto DORH nije pokrenuo kazneni progon po službenoj dužnosti protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV), nakladnika tiskovine srpske nacionalne manjine “Novosti”, zbog objave uvredljivog prepjeva hrvatske himne pod nazivom “Lijepa naša haubico”.

HNiP u pismu podsjeća da je u dva dopisa DORH-u, u travnju i lipnju prošle godine, postavio pitanje zašto nije automatski pokrenut postupak protiv SNV-a, prema Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te o zastavi i  lenti predsjednika Republike Hrvatske, zbog objave pjesme “Lijepa naša haubico” 7. kolovoza 2015. godine.

“U oba navrata, Vaša zamjenica odgovorila je složenim, a prema mišljenju pravnih stručnjaka, i spornim  pravnim formulacijama, iz kojih je jedino jasno proizašlo da nam ta informacija neće biti dostavljena”, navodi se u pismu Cvitanu.

HNiP ne želi prihvatiti takve odgovore jer se radi o važnom pitanju koje zadire u ključni problem hrvatskog medijskog prostora – neravnopravno normativno i pravosudno postupanje prema svim sudionicima izvještajnog procesa.

“Podsjećamo Vas da takva tekstualna konstrukcija objavljena u ‘Novostima’ predstavlja Hrvate kao militarističke zločince i ubojice te time nanosi štetu ugledu Republike Hrvatske i izravno polarizira hrvatsko društvo (‘Lijepa naša haubico, Oj ti švapska cijevi mila,Stare salve djedovino, Da bi vazda sve pobila’)”, kaže se u pismu.

HNiP tvrdi da, prema tumačenjima neovisnih pravnih stručnjaka, ta tekstualna konstrukcija, s obzirom na odabranu formu prepjeva hrvatske himne, izlazi iz okvira satire i izravno krši Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te o zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske.

Udruga U ime obitelji nedavno je optužila “Novosti” za “širenje mržnje, netrpeljivosti i netolerancije prema hrvatskom narodu”, te je zatražila da SNV vratiti dodijeljenih 3,2 milijuna kuna, koji još nisu raspoređeni, te da mu se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku tri godine.

Također je prijavila predsjednika SNV-a Milorada Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je “bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo”.

(Hina)

fah