Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je upozorilo kako Vlada ustraje na uvođenju novog kaznenog djela koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje ocijenivši to zakonom opasnih namjera i udarom na novinarsku profesiju i javni interes.

”To je najveći čin agresije na novinarsku profesiju i na javni interes. To se može smatrati jednim od najvećih udara na novinarsku profesiju u zadnjih trideset godina ”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

Za donošenje takvog zakona nema opravdanja a HND se ne može ”kupiti” činjenicom da su predloženim zakonom od kaznenog progona izuzeti oni koje se bave novinarskom profesijom, rekao je Zovko.

Zakonski prijedlog udar je na slobodu govora i slobodu prenošenja informacija te podriva demokratske temelje, jer javnost ima pravo i mora biti obaviještena o postupcima koje vode državna tijela, a što će im ovaj zakon onemogućiti.

”Oni će nas (novinare) izuzeti od od kaznene odgovornosti, ali će istovremeno sankcionirati one koji bi dali informacije od javnog interesa. Ovim zakonskim rješenjem će se kontaminirati područje oko novinara i neće se više nitko usuditi obratiti medijima”, rekao je Zovko.

Kazao je i da zakon uporno ”gura” vlada premijera Andreja Plenkovića koji je ”u maniri Aleksandra Vučića ovaj tjedan napao N1 Televiziju i pokazao što nas sve čeka uoči izbora”.

”On već godinama ima ambiciju da bude glavni urednik svih medija”, kazao je Zovko dodavši i kako ”Vlada primjenjuje zloglasnu Staljinovu – nema informacija nema problema”.

HND neće odustati od borbe protiv predloženog zakona, uključujući i obraćanje europskim institucijama i upućivanje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, te mogućnost organizacije novog velikog novinarskog prosvjeda, trećeg u doba Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, najavio je Zovko.

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender kazala je kako se prijedlog novog zakona pojavio nakon što je premijer Plenković, nakon poruka Uskokovih optuženika u kojima su se pojavili inicijali AP, odlučio izmijeniti zakon i uvesti novo kazneno djelo za curenje informacija.

”Kazne za ovo kazneno djelo, koje će sada ući u saborsku proceduru su do tri godine zatvora za otkrivanje sadržaja dokaznih i izvidnih radnji iz faze postupka koja nije javna. Tko će biti sankcioniran – sankcionirani će biti javni dužnosnici, državni službenici, okrivljenici, branitelji, svjedoci, vještaci i tumači. Dakle, svi sudionici kaznenog postupka”, kazala je Skender.

Pojasnila je i kako bi novinari i javnost, prema prijedlogu novog zakona, trebali biti obaviješteni samo od ovlaštenih pravosudnih dužnosnika i to samo nakon objave odluka ili objave pravomoćnih optužnica.

”Novinarima će biti onemogućeno doći do podataka u realnom vremenu .Bojim se da će primjenom novog zakona, koji je jako rigorozan, izvori jako paziti što će reći novinaru”, zaključio je potpredsjednik HND-a i novinar Telegrama Drago Hedl.