Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je reagiralo na prijetnje upućene redakciji tjednika Nacional smatrajući ih izravnim udarcem na slobodu medija uz zaključak ”da su za novinarsku zajednicu u Hrvatskoj došli opasni dani”.

‘Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je prijetnjama upućenima redakciji tjednika Nacional u kojima je nedvosmisleno istaknuta poveznica sa stravičnim atentatom iz 2008. na urednika i vlasnika tog tjednika Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića.

HND ih smatra izravnim ugrožavanjem sigurnosti naših kolegica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, ali i izravnim udarcem na slobodu medija”, ističu u HND-u.

Kako je izvijestila redakcija Nacionala, 20. svibnja na službeni redakcijski broj mobitela zaprimljena je poruka sljedećeg sadržaja koja je kasnije predana policijskim istražiteljima.

„Vi i vama slicni ste izvršili atentat na premjera Fica pisuci poluistine, lazi i huskajuci protiv ljudi koji obavljaju svoj posao kako bi ste zgrtali novac. Vas trostruki dousnik je to platio glavom, a uskoro ce i svi urednici iz ‘osovine zla’. Cekamo trenutak da vas sto vise uhvatimo zajedno da ne trosimo eksploziv za samo jednog strvinara. Ljesinari koji prezive ce poceti pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmisljati i pisati po narudzbi da samo zgrcu novac. Pratimo vas i vise od dvojice bit ce uspijeh, pa napisite oporuke…“

”Smatramo da su ovakve prijetnje izravno povezane s pogoršanjem ionako loše klime u društvu za novinarsku profesiju. Podsjetit ćemo samo na činjenicu da je premijer Andrej Plenković prije nešto više od mjesec dana Nacional, zajedno s Telegramom, N1, Indeksom i 24 sata, opasno etiketirao kao ‘osovinu zla’. Također podsjećamo na otvorene prijetnje čelnika Domovinskog pokreta upućene redakciji tjednika Novosti, ali i cijeloj novinarskoj zajednici”, priopćili su iz HND-a.

Pritom su, dodaju, mediji praktički označeni kao neprijatelji države.

”Ovakve i slične neodgovorne i opasne izjave, kao i izostanak jasne i nedvosmislene osude prijetnji i napada na novinare i medije od najviših političkih predstavnika države, djeluju kao pogonsko gorivo za razne anonimne hulje – što pokazuje i sve veći broj prijetnji koje u posljednjih nekoliko tjedana primaju i ostale naše kolegice i kolege” ističe se se u priopćenju HND-a.

U HND su najavili i kako će s najnovijim će drastičnim prijetnjama upoznati međunarodnu javnost i institucije te upozoriti kako su za novinarsku zajednicu u Hrvatskoj došli opasni dani.

”Poruka, međutim, onima koji nas žele zastrašiti i dalje je ista: nećete nas ušutkati”, zaključuju u HND-u.