HEROJI IZ IVANIĆ-GRADA Udruga umirovljenika pokrenula akciju ‘Penzići za penziće’: ‘Do sada smo izradili 542 maske’

7. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno HEROJI IZ IVANIĆ-GRADA Udruga umirovljenika pokrenula akciju ‘Penzići za penziće’: ‘Do sada smo izradili 542 maske’

Ilustracija


Gradska udruga umirovljenika Ivanić-Grad jedna je među najbolje organiziranim udrugama umirovljenika u Zagrebačkoj županiji i među najboljima je u cijeloj Hrvatskoj.

Željko Brezovački –Brzi, predsjednik, odmah nakon saznanja o Covid-19 (koronavirusu) kada se pojavio u Hrvatskoj kaže da su poduzeli sve potrebne mjere da pokušaju zaštititi svoje članove koji su dolazili svakim danom u prostore udruge.

– Nabavili smo zaštitna sredstva za dezinfekciju ruku i rukavice. Dio članstva opće nije prepoznao važnost provođena propisanih mjera jer se nisu pridržavali i govorili su da to nije ništa drugo nego gripa. Stoga smo već 9. ožujka zatvorili prostorije za članstvo i obustavili sve aktivnosti do daljnjega koje smo do tada provodili kao što su: Vježbajmo zajedno, likovne radionice, probe pjevanja, dramsku sekciju, kreativnu radionicu i subotnje plesnjake – kazao je.

Za vrijeme dok je njihov prostor zatvoren za članstvo, oni svaki dan postavljaju na facebook stranici važne obavijesti koje dolaze iz kriznoga stožera i po koji šaljivi video i naravno par viceva. Istodobno dodatne informacije članstvo dobiva kroz emisiju na „Obiteljskom radiju Ivanić“ u posebnoj emisiji za umirovljenike koja se emitiratira dva puta u mjesecu tj. ponedjeljkom od 13,30 sati .

Napominju kako je u ovakvo krizno vrijeme potrebno biti u kontaktu s članovima jer njima je potreban razgovor i netko tko će saslušati njihove probleme, a posebice za one umirovljenike koji su samci i ne mogu sami brinuti o sebi.

– Zbog nastale situacije mnogima je potrebna pomoć i zbog toga se svi moramo uključiti i pomoći potrebitima , posebno prema starijim i nemoćnim. Organizirali smo se i po potrebi odlazimo u dućan, plaćamo račune ili idemo u ljekarnu po lijekove – objasnio je Brzi.

Velika je potražnja za zaštitnom opremom, a najtraženije su zaštitne maske. Umirovljenici Ivanić Grada pokrenuli su aktivnost pod nazivom „Penzići za penziće“. Najprije su počeli izradom zaštitnih maski za potrebite. Pokazalo se ispravnim kada su prošle godine u udruzi imali organizirani tečaj krojenja i šivanja za svoje članove. Sada je to bilo od velike koristi .

– Naši „junaci iz sjene“ kako ih mi zovemo od milja sašili su i podijeli besplatno 542 zaštitne maske . Posebno nas je dirnuo telefonski poziv koji  je došao od medicinskih sestra iz Dječje bolnice u Klaićevoj iz Zagreba bismo li mogli za njih sašiti maske jer ih nemaju dovoljno. Otišli smo u trgovinu i kupili šareno platno 100% pamuk s dezenom medvedića, balonima i drugim oslikanim životinjama da budu prigodne maske. Šivali smo do dva u noći samo da budu maske gotove do polaska medicinske sestre u jutarnju smjenu i naravno bile su gotove – objasnio je.

Nakon toga, stizale su narudžbe iz dana u dan pa šivaju i dalje. Podijelili su maske i MUP-u Ivanić, Fini, Pošti, Obiteljskom radiju Ivanić, tamošnjim pekarama, MUP-u Samobor, Gradu Ivanić-Gradu i drugima koji su im se obratili ili na 098/261-861 ili na e-mail [email protected]

– Posebno bih se zahvalio svima članovima udruge koji su se uključili u ovu plemenitu humanitarnu akciju oko šivanja zaštitnih maski jer nakon zatvaranja dućana ostali smo bez potrebnog sredstva za rad, a to je platno i naravno bez gumelastike se ne može. Objavili smo u programu na našemu Obiteljskom radiju Ivanić Gradu da nemamo materijala više za šivanje i krenuli su pozivi da dođemo po materijal. Do danas su izrađene su 542 maske i besplatnom podijeljene. I posebna zahvala ide neumornim našim šivačima za mašinama, a to je Ivan Belić i Melita Matković-Brezovečki – kazao je.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Facebook Comments