Hermann Helmer, 13. srpnja 1849. – 2. travnja 1919.

2. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Vremeplov Hermann Helmer, 13. srpnja 1849. – 2. travnja 1919.

foto: Zdenko Balog


Među najplodnije arhitekte čitave Europe na prelazu 19. – 20. stoljeća spada arhitektonski biro Fellner & Helmer, koji grade mnogo javnih zgrada, poglavito kazališta.

Vrijedili su za najpoželjnije projektante kazališta, kojih su po Monarhiji i šire izveli čak 48. Pored rada u zajedničkom projektnom uredu – koji među inim izvodi i kazališne zgrade hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci – svaki od njih je imao manje značajnu samostalnu karijeru, uglavnom kroz radove projektirane prije združivanja u zajedničkom birou.

Helmerov prvi projekt jedne kazališne zgrade, te prvi samostalni arhitektonski projekt po završetku školovanja bio je projekt za Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu. U vrijeme kada je preuzeo projekt imao je tek 21 godinu.

Varaždinsko kazalište dovršeno je 1873., a mladi je arhitekt tom prilikom upoznao i zaljubio se u Varaždinku Filipinu Levanić, kojom se i oženio. Uspješan projekt otvorio mu je vrata angažmanu u bečkom birou Ferdinanda Fellnera starijeg, s čijim je sinom kasnije otvorio zajednički arhitektonski biro.

Radovi biroa Fellner & Helmer postavili su standard kazališne arhitekture u Europi zadnje četvrtine 19. i početka 20. stoljeća. Helmer je umro na današnji dan prije 101 godine.

Zdenko Balog

Facebook Comments