Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman izjavio je u ponedjeljak da je njihov klub u gradskoj Skupštini zatečen neistinama i manipulacijama koje je oko slučaja vezanog uz patologiju Kliničke bolnice Sveti Duh izgovorila njezina ravnateljica Ana-Marija Šimundić.

“Ravnateljica Šimundić je toliko govorila neistine ovih dana da se tome ne može odrediti početak i kraj. Zatečeni smo ovakvim manipulacijama u javnosti i obratima, to je kao da gledamo nekog Jamesa Bonda”, rekao je Herman na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Slučaj snimke mrtvih tijela na podu patologije nedavno je aktualiziran objavom dopisa šefa Zavoda za patologiju. Iz njega je vidiljvo da je ravnateljica Šimundić bila upozorena na problem odlaganja tijela pokojnika na podu mrtvačnice, zbog nedostatka kapaciteta, još u srpnju prošle godine.

Međutim, Šimundić je medijima rekla kako tada “nije razumjela da postoji akutni problem”, ali je brzo nađeno rješenje za proširenje kapaciteta patologije. Nakon unutarnjeg nadzora koji je proveden po objavi snimke u medijima, otkaze su dobili dvoje djelatnika patologije, među kojima i šef zavoda.

“Ovaj spektakl sa otkazima napravljen je sa svrhom da nikome više ne bi palo na pamet da ukazuje na bilo kakve nepravilnosti u KB-u Sveti Duh”, ustvrdio je Herman.

Stoga HDZ traži da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pokrene razrješenje ravnateljice Šimundić, te da se na posao vrate otpušteni djelatnici. Također, zahtijevaju da se ravnateljici Svetog Duha ipak ne uruči Nagrada Grada Zagreba.

Herman je podsjetio da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio prije nekoliko dana dodatne odgovore oko cijelog slučaja i upitao gdje je stav zagrebačkog SDP-a, sa čijih tri zastupnika Možemo ima većinu u Skupštini.

Osvrnuo se i na rezultat prve polovice mandata zagrebačkog gradonačelnika upozorivši da veliki projekti koji su obećani, poput izgradnje sortirnice i kompostane, kao i veća infrastrukturna poboljšanja, poput produženja tramvajske pruge do Španskog, nisu napravljeni.