Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman istaknuo je u utorak kako u Zagrebu ne smije doći do poskupljenja vode te je pozvao zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da odgodi sva poskupljenja dok ne ispuni uvjete za projekt Zagreb sa svrhom modernizacije vodovodne mreže u gradu.

“Mi smo od gradonačelnika čuli nekoliko objašnjenja, koja su se uvijek pokazala neistinitim. Prvo je bila riječ o 20-postotnom povećanju cijena koje se pravdalo Vladinom uredbom, koja je bila povučena. Onda smo pali na poskupljenje od 15 posto koji se pravdalo projektom koji je u dalekoj budućnosti, ako se on uopće realizira. Završno smo pali na sedam posto i ponovno imamo neuvjerljiva rješenja zašto do poskupljena u Zagrebu mora doći”, rekao je Herman prije sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Naime, gradonačelnik je u utorak na konferenciji za novinare objasnio okolnosti zbog kojih u Zagrebu poskupljuje voda. Umjesto planiranog poskupljenja od 15 posto, u prosjeku, zasad će građanima od 1. ožujka voda biti skuplja za sedam posto, a poslije će se radi projekta Zagreb, nakon što to odobri Vijeće za vodne usluge, ono popeti na 15 posto. Kazao je da nema alternative potrebi da se gradska vodovodna mreža obnovi, u što se planira uložiti dio novca od poskupljenja vode, a određenih sedam posto ide na “krpanje” cijevi koje svaki dan pucaju.

“Stav zagrebačkog HDZ-a je da u Zagrebu do poskupljenja ne smije doći s obzirom na to da je Vlada u Grad Zagreb uložila preko milijardu eura”, istaknuo je Herman. Uloženi novac je predviđen kako bi smanjio posljedice inflacije, a i cijene energenata te zagrebačke vode, podsjetio je.

“Pozivamo gradonačelnika da, dok ne ispuni četiri kriterija potrebna za projekt Zagreb, ne diže cijenu vode”, rekao je među ostalim Herman i poručio da građani Zagreba ne smiju snositi odgovornost za neodržavanje zagrebačkog vodovoda.