Hrvatska elektroprivreda varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi daruje dizalicu topline, a ugovor o donaciji projekta vrijednog 710 tisuća kuna u srijedu su u Varaždinu potpisali predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

Riječ je o donaciji izvedbe projekta “Ugradnja dizalice topline – strojarski i elektrotehnički projekt”, koji će se financirati novcem koji je HEP Opskrba prikupila prodajom električne energije dobivene iz obnovljivih izvora vodećim hrvatskim tvrtkama, kupcima proizvoda ZelEn.

161122_mec hep_2

Barbarić je istaknuo kako će dizalica topline donijeti znatnu energetsku uštedu i višestruku korist u ovim teškim vremenima kada je kriza očita u cijelom svijetu.

„Ove uštede se odnose na potrošnju plina kao toplinskog goriva, a ujedno dolazi i do značajnog smanjenja CO2 emisije. Elektrostrojarska škola je fenomenalno pripremila projekt na 200 stranica te mislimo da je donacija došla u prave ruke”, rekao je Barbarić i dodao kako je to još jedan hvalevrijedan projekt za zelenu Varaždinsku županiju.

„Strategija Vlade Republike Hrvatske je smanjenje CO2 emisija i prelazak na niskougljične proizvodne energente, i samim time ujedno i smanjenje potražnje za energentima iz uvoza, odnosno krajnji cilj je Hrvatska kao neovisna energetska država”, rekao je Barbarić.

Župan Anđelko Stričak tom je prigodom podsjetio na mnoge radove i znatna ulaganja HEP-a na području Varaždinske županije.

„Prije godinu dana obišli smo radove u Varaždinu, Lepoglavi i Bednji, što dovoljno govori o ulaganjima HEP-a na našem području. Kada sve zbrojimo, unazad dvije godine investirano je oko 100 milijuna kuna”, rekao je Stričak.

Istaknuo je kako ga veseli najava o novih 760 milijuna kuna ulaganja, što će, rekao je, dovesti do daleko bolje i kvalitetnije elektroopskrbe.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos izjavio je da je za njihovu školu to vrlo vrijedan projekt te kako vjeruje da će sve završiti do sredine iduće godine.