Dugoselski gradski vijećnici sastali su se danas u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu, gdje je održana 28. redovna sjednica Gradskog vijeća.

Sjednica je uobičajeno krenula aktualcem i pitanjima za gradonačelnika. Ivan Gereci (HDZ) tražio je pojašnjenje.

-Moram izraziti nezadovoljstvo jer nisam dobio traženi pisani odgovor. Naime, na izvješću gradonačelnika za prošlu godinu tražio sam popis 104 narudžbenice u periodu od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine. Tražio sam opis svih narudžbenica. Gradonačelnik je rekao da ih mogu dobiti, ali ih nisam dobio. Molim da se to ispoštuje i često ne dobivamo odgovore ili nisu potpuni i to vrijedi i za druge vijećnike – rekao je Gereci i postavio još jedno neugodno pitanje gradonačelniku.

-Za pročelničko mjesto gospodina Dragičevića koji je pročelnik za financije i proračun vodi se privatni spor za njegovo zapošljavanje. To je bio odgovor gradonačelnika, ali to ipak nije tako. Iz 2018. godine vodi se spor na Upravnom sudu. Zanima me smatra li gradonačelnik da će on biti odgovoran kad dođe presuda, kakva god ona bila. I da po drugi put imamo nezakonito zapošljavanje – kazao je Gereci.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian rekao je kako je vijećnik Gereci u pravu. -Nisam shvatio dobro pitanje, privatna je tužba protiv Grada. To je moja greška i sve je u upravnom postupku i ja sam odgovoran – kratko je odgovorio Panian.

Nova neugodna pitanja gradonačelniku postavio je predsjednik Vijeća Darjan Budimir. -Ne dobivamo sve tražene pisane odgovore pa je moje pitanje vezano na projekt Omladinske ulice. Prema dostupnim dokumentima na stranicama grada utvrdili smo da umjesto 3 milijuna kuna iz EU fondova smo dobili 2 milijuna kuna.

Saznali smo da je to zbog financijske korekcije Agencije za plaćanja u poljoprivredi i da je Grad dobio kaznu u iznosu od 713 tisuća kuna. Tražio sam kompletan odgovor i molim da se dostave sve isplate za taj projekt, jer je očito da projekt nije dobro proveden, a nije dobro proveden ni kroz proračun za 2018. i 2019. godinu. Financiranje projekta kroz proračun nije u skladu sa zakonom – kazao je Budimir i tražio odgovor od gradonačelnika o datumu ročišta za upravni spor oko zapošljavanja u gradu.

Panian je s mjesta dodao kako nije bio na ročištu.

Budimir je napomenuo kako je zaključak Gradskog vijeća bio da Grad raskine ugovor s tvrtkom Neukom. -Je li dalje nastavljena ta suradnja, jer je u materijalima vidljivo da većina stvari nije odrađena. Isplaćuje li se i dalje tvrtki i koliko je novaca tvrtki NEOKOD isplaćeno.

Panian je kazao kako se suradnja nastavlja na obostrano zadovoljstvo. – O ugovoru ću odlučiti samo ja, jer sam ja odgovorna strana. Raspitao sam se i to je moje poslovno pravo – poručio je.

Budimir nije bio zadovoljan takvim odgovorom. – Gradsko vijeće ima prvo pitati s koje pozicije je ta isplata, jer nisu osigurana sredstva za tu namjenu. Kao financijski odgovoran čovjek Grada bi trebali razmotriti suradnju ako ugovor nije ispoštovan ili kvalitetno napravljen.

Gradsko vijeće i Ministarstvo financija su ukinuli odluke koje vam je pisalo trgovačko društvo. Molim da se pisanim putem svim vijećnicima dostavi financijska kartica za tu tvrtku i način preraspodjele. Hitan je rebalans proračuna, a ne odluke o preraspodjeli – zaključio je Budimir.