Gradski HDZ nazvao je zbivanja u KB-u Sveti Duh “višemjesečnim kaosom koji je sada kulminirao”, optuživši ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić da se obračunava sa zaposlenicima koji se ne pokoravaju njezinim zapovijedima i ne žele zataškavati nepravilnosti u radu bolnice.

“Jedan od tih zaposlenika je i pomoćnik obducenta Zavoda za patologiju i citologiju, kojemu je ravnateljica Šimundić prošli tjedan uručila izvanredni otkaz, a njegovog šefa, pročelnika Zavoda, razriješila s dužnosti”, priopćili su iz zagrebačkog HDZ-a u četvrtak.

Nakon snimke mrtvih tijela na podu Zavoda za patologiju koja je objavljena u medijima, Povjerenstvo za unutarnji nadzor KB “Sveti Duh” utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima pacijenata pa je ravnateljica razriješila pročelnika Zavoda i pokrenula izvanredne otkaze za njega i pomoćnika obducenta. Pokazalo se da postoje odstupanja u njihovim izjavama o polaganju umrlih na pod mrtvačnice.

U HDZ-u se pitaju nije li “spektakl s otkazom i smjenom očiti pritisak na sve zaposlenike bolnice koji će se u budućnosti drznuti nešto izjaviti bez znanja ravnateljice te zataškavanje šokantnog videa”.

Također se pitaju hoće li nakon tog događaja bilo koji zaposlenik te bolnice htjeti pričati o bilo kakvim problemima ili nepravilnostima, a koje su “očito prisutne od kada je došla ravnateljica Šimundić”.

HDZ podsjeća i na izjave gradske vlasti nakon objavljene snimke da je priča namještena, a zbog čega je ravnateljica podnijela i kaznenu prijavu protiv anonimnog počinitelja.

“Po sadašnjem razvoju događaja vidimo da priča nije namještena, ali da se nažalost na svaki mogući način nastoje ušutkati svi zaposlenici bolnice koji neće razmišljati, govoriti niti vidjeti ono što misli, govori i vidi Šimundić”, navode u HDZ-u.

Pri tome iznose podatak da je, otkada je Šimundić preuzela tu funkciju, bolnicu napustilo više od 200 dugogodišnjih zaposlenika te da su dugogodišnji zaposlenici podnijeli desetak kaznenih prijava.

HDZ također upozorava kako je Šimundić izabrana na tu funkciju bez iskustva u upravljanju velikim sustavima, a radi svojih ideoloških stavova koje dijeli s gradskom vlasti.

“Jedno je biti znanstvenik, a sasvim drugo biti glavni menadžer u velikom zdravstvenom sustavu koji ima više od 1600 zaposlenika”, poručuje HDZ i sarkastično ističe kako je Šimundić “zaslužila” primiti ovogodišnju nagradu Grada Zagreba.

Između ostalog, HDZ također navodi kako je već viđeno da trenutna gradska vlast “neistinama i izvrtanjem pravih činjenica pokušavaju iskrivljavati događaje”.

“Gledali smo taj performans godinama na ulicama Zagreba, ali sada to nažalost gledamo u jednom tako osjetljivom sektoru kao javno zdravstvo”, ističu.