Osječko-baranjski dožupan i predsjednik HDSSB-ova Odbora za poljoprivredu Željko Kraljičak pozvao je u srijedu Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da donesu mjere za spas poljoprivrede, posebno zbog dramatičnog stanja u proizvodnji mlijeka i mesa, i da aktiviraju odredbu Pristupnog ugovora s EU koja omogućava zaštitu hrvatskog tržišta.

krava

 Na konferenciji za novinare Kraljičak je upozorio kako je od 2003. više od 41 tisuće proizvođača mlijeka prestalo s proizvodnjom. To govori da u tom sektoru nemamo jasnu politiku, a potrebne su nam istinske reforme, koje će osigurati položaj domaćih proizvođača mlijeka, rekao je.

Upozorio je da domaću proizvodnju, uz ostalo, ugrožavaju smanjivanje otkupnih cijena mlijeka i veliki uvoz te pozvao nadležno Ministarstvo da, ako je potrebno, “uvede maksimalnu maržu za uvozne prehrambene proizvode”.

Ponovio je inicijativu, prošle godine upućenu tadašnjem ministru Tihomiru Jakovini, da Hrvatska preispita mogućnost aktivacije članka 37. Pristupnog ugovora s EU, koji kaže da u prve tri godine članstva, država koja ima probleme u određenim sektorima, može pokrenuti mjere zaštite svoga tržišta.

Zatražio je od Agencije za tržišno natjecanje da “prijavi svakog uvoznika i trgovca, koji prodaje proizvod jeftinije, nego što ga je kupio na svjetskom tržištu”, jer se na takav način urušava hrvatska poljoprivreda.

 Ministarstvo poljoprivrede mora osigurati konkuretnost hrvatske poljoprivrede. Mora se smanjiti PDV na taj prehrambeni proizvod i cijena kapitala za tu proizvodnju, jer se konkuretnost čuva nacionalnom politikom, a proizvodnja hrane mora se tretirati kao nacionalni interes, poručio je Kraljičak.

Kako bi ilustrirao poteškoće u proizvodnji mlijeka, Kraljičak se na press-konferenciji pred utvrdom Bastion u osječkoj Tvrđi pojavio s kravom s jednog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, za koju je kazao da će, ako se nastave dosadašnji trendovi, poput mnogih drugih završiti u klaonici te pozvao nadležne institucije da to ne dopuste.

hina

fah