Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) pokreće ciklus predavanja Znanost u žarištu, kojemu je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti bogate rezultate istraživanja Akademijinih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica.

Održavat će se svake druge srijede od 22. ožujka 2023. u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije s početkom u 16.30 sati, priopćeno je iz HAZU.

Predviđeno je da se nakon 45-minutnog predavanja publika zadrži u kratkom druženju s predavačima i aktivno uključi u događanje svojim pitanjima ili primjedbama na odslušanu temu.

Prvo predavanje održat će Lovro Kunčević o njegovanju (ne)ovisnosti i dubrovačkoj diplomaciji.

Tijekom idućih mjeseci predavanja će održati još Jelena Kralj, koja će govoriti na temu “Od Zagreba do Madagaskara: poletimo s čigrama”, akademik Mario Šlaus govorit će o tome kako forenzična antropologija pomaže u rješavanju ubojstva, a Alka Domić Kunić o problemima nasljeđivanja kad je u pitanju vlast, na primjeru prvog rimskog cara Augusta.

Također, Stella Fatović Ferenčić i Jasenka Ferber Bogdan održat će predavanje o Elsa-fluidu i ljekarniku i investitoru Eugenu Viktoru Felleru, Siniša Radović o strategijama preživljavanja i prehrana neandertalaca u Vindiji, Anja Nikolić Hoyt o tome postoji li konačan popis dijelova čovječjega tijela, te Damir Karbić o tome kako se od kompozitnih država srednjovjekovne Europe došlo do koncepta nacionalnih država 19. stoljeća.

Cilj je ciklusa, ističu iz HAZU, široj publici prikazati čime se sve bave Akademijine znanstvene jedinice, osvijestiti njihov znanstveni potencijal, te istaknuti činjenicu da se njihovi zaposlenici bave temama krucijalnim za razumijevanje i vrednovanje naše znanosti i kulture.