U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak, 10. siječnja gostovat će Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom “Hamlet” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga i s Nebojšom Glogovcem u naslovnoj ulozi, izvijestili su iz HNK.

Gostovanje je nastavak suradnje dvaju kazališta obnovljene prošle godine, u sklopu koje je u siječnju u Zagrebu izveden Molièreov “Uobraženi bolesnik” u režiji Jagoša Markovića, a zagrebačko je kazalište u Beogradu gostovalo s Krležinim “Vučjakom” u režiji Ivice Buljana.

Prema riječima dramaturga predstave Gorana Stefanovskoga, u ovom se “Hamletu” preispituje ratna groznica, paranoja, vanjskopolitička situacija.

“Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrješenje”, rekao je makedonski redatelj u povodu predstave, navode iz HNK. Hamlet, dodaje Popovski, dolazi kako bi ukazao na počinjenu nepravdu. “Vjerujem kako nepravda ne može ići u nedogled; u jednome trenutku će udariti o zid. I to uskoro. Svijet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini kako je vrijeme da se nepravda ispravi”, ističe.

Za ulogu jednoga od najpoznatijih tragičnih junaka, Popovski je izabrao Nebojšu Glogovca, istaknutoga filmskog i kazališnog glumca, hrvatskoj publici poznatog i po nedavnoj ulozi u filmu Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”.

Uz Glogovca u predstavi glume Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Scenografiju potpisuju NUMEN i Ivana Jonke, kostimografkinja je Maria Marković, skladatelj Kiril Džajkovski, a dizajneri video projekcija Lana Cavar i Timy Šarec.

Popovski je dosad režirao više od 30 predstava, a u zagrebačkome HNK Shakespeareovu dramu “Na tri kralja ili kako hoćete”, 2012. godine. Redovito gostuje u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Danskoj, Austriji, Turskoj, Švedskoj i Italiji.

Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u rujnu 2016. na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskoga dramskog pozorišta.

(Hina)

fah