Sedmostrukom svjetskom prvaku Lewisu Hamiltonu (Mercedes) dopušteno je sudjelovanje na VN Bahreina nakon što su organizatori utrke pregledali njegov nakit i zaključili da ne predstavlja opasnost za vozača.

Hamilton tako u petak sudjeluje u prvom slobodnom treningu uoči trke Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina. Hamilton nosi nakit, ali je problem naušnica u nosu za koju se smatralo da bi ga mogla ugroziti za vrijeme utrke.

“Stewardi su se konzultirali s FIA-inim medicinskim delegatom, koji je pogledao liječnički nalaz, pregledao vozača i složio se s mišljenjem u njemu. Odlučili smo ne poduzimati daljnje radnje jer postoji zabrinutost oko njegovog unakaženja ukoliko se nakit često bude uklanjao”, stoji u odluci FIA-e.

Prošle je godine Hamilton imao dugu svađu s FIA-om, upravnim tijelom za utrke, nakon što je izdala zabranu nakita koji su vozači smjeli nositi dok su u automobilu.

Poslije saslušanja i pregleda u listopadu prošle godine Hamilton je dobio dozvolu da vozi u Singapuru s naušnicom u nosu. Tada je objasnio da ju je morao ostaviti u nosu zbog komplikacija s krvavim plikovima koji su nastali jer ju je stalno morao vaditi iz nosa.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) u današnjem priopćenju nije spomenula taj komad nakita i navela je da je Britanac dobio medicinsko izuzeće za sudjelovanje u utrci.

Danas će se u Bahrainu održati dva treninga. Treći trening je na programu u subotu, a kvalifikacije istog dana od 16 sati. Utrka za Veliku nagradu Bahreina vozi se u nedelju također od 16 sati.