Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković ocijenio je u utorak da Vladu sustavno ignorira oko četvrt milijuna blokiranih građana i najavio je upućivanje u saborsku proceduru zakonskih izmjena koje bi toj skupini olakšale život.

Vlada se razmeće mjerama pomoći građanima i gospodarstvu u nošenju s krizom i poskupljenjima no sustavno ignorira gotovo četvrt milijuna građana čiji su računi blokirani i koji su su ostavljeni na milost i nemilost inflaciji, izjavio je Hajduković na konferenciji za novinare u Saboru.

Posebno brine, dodao je, što je broj građana čiji su računi u dugotrajnoj blokadi, dulje od godinu dana, u stalnom porastu.

Broj blokiranih u dugotrajnoj blokadi krajem 2020. je bio 160 tisuća, krajem 2021. godine 175 tisuća, a u 2022. preko 180 tisuća. Oko 75 posto od ukupnog broja blokiranih su oni u dugotrajnoj blokadi, ustvrdio je.

Hajduković kaže da Vlada ne pomaže toj skupini građana. Najavljuje upućivanje u saborsku proceduru izmjena zakona kojim bi se povećao iznos plaće, odnosno mirovine, koji može biti zaštićen od ovrhe te kojim bi se promijenio redoslijed naplate duga, prvo otplata glavnice a onda kamata.

“Jedna gospođa mi je na trgu ispričala svoju priču da mjesečno može izdvojiti oko 50-ak eura za vraćanje duga, a kamata joj je 60 eura. Ona se iz dužničkog ropstva izvući neće nikada”, rekao je.

Hajduković je također pozvao na prosvjed u organizaciji lijevo-liberalne oporbe u subotu na Trgu Sv. Marka. Kaže da poziva sve slobodoljubive građane, koji cijene demokraciju i žele živjeti u demokraciji. Zastupnik socijaldemokrata kaže da ‘nije problem samo Ivan Turudić već i osam godina sustavnog uništavanja institucija’.

“Imamo lex AP i čitav niz drugih ataka na institucije države, a ovo je kulminacija da će čovjek s vrlo sumnjivom prošlošću voditi borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj”, izjavio je Hajduković.

Komentirao je i raspravu u javnosti o sigurnosnoj provjeri Turudića. “Možda bi neke stvari stavila ad acta, no sumnjam da bi i nakon nove provjere on bio osoba koja bi imala moje povjerenje da vodi državno odvjetništvo”, poručio je.

Hajduković smatra da ako u zakonu ne piše tko može tražiti sigurnosnu provjeru, onda je može tražiti svatko, Sabor, predsjednik Vlade ili predsjednik RH.