Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković u petak je upozorio da Vlada radi po principu “ne zna lijeva što radi desna”, gura građane u instalacije solarnih panela, ali ne širi mrežu kako bi se mogli priključiti pa je predložio HEP-u da umjesto u džepove, novac preusmjere.

“Zelena tranzicija za nas Socijaldemokrate ne znači samo zaštita okoliša, što je naravno važno, nego znači i bolji životni standard građana. I baš zbog toga mislimo da Vlada ne može raditi po principu da lijeva ne zna što desna radi. Dakle, ne možete ohrabrivati i gurati građane u investicije a da u isto vrijeme ne snažite mrežu i ne osposobljavate je za prijem svih tih istih priključaka”, upozorio je Hajduković na konferenciji za novinare.

Hajduković je ustvrdio kako institucije sigurno nisu na usluzi građanima i u službi njihovog boljeg standarda.

Problem je, kaže, da Vlada s jedne strane ohrabruje građane da ulaze u tu investiciju ali s druge strane ti isti građani onda mjesecima, ako ne i godinama čekaju na priključak na mrežu zato jer je mreža nerazvijena, ne može podnijeti toliko priključaka, zato što HEP u mrežu ne ulaže.

HEP bi, kaže Hajduković “umjesto da puni džepove pojedinaca iz HDZ-a i njemu bliskih, zapravo trebao služiti da građanima omogući standard življenja boljim”.

Predložio je HEP-u da novac “umjesto u džepove HDZ-ovaca, preusmjere u širenje mreže”.

Kaže da se instalacijom solarnih panela ili nekih drugih, primjerice fotosenzitivnih, mogu uštedjeti znatni novci u svakodnevnom kućanskom budžetu.

Kao primjer naveo je kućanstvo iz Drniša čija je prosječna potrošnja električne energije, koju su koristili i za grijanje, prije instaliranja solarnih panela bila oko 100 eura mjesečno a poslije instaliranja oko 20, što znači da im je ostalo 80 eura na raspolaganju kako bi vratili investiciju i životni standard učinili boljim.

Kao primjer naveo je i kućanstvo tri kilometara dalje od tog u Drnišu koje je nakon dozvole od HEP-a instaliralo solarne panele ali se ne može priključiti na mrežu jer mreža to jednostavno ne može podnijeti.

Kaže da je primjera puno, pa gospodin iz okolice Čakovca kaže da je nakon obavljene montaže fotonaponskog sustava, zahtjev za promjenu statusa kod kućanstava s vlastitom proizvodnjom poslan 9.11.2022. na HEP Čakovec a da do danas nema odgovora, nitko se ne javlja na telefon i nitko nikada ne odgovara na e-mail.