Hajdinjak Prihić: ‘Bjelovarski gradonačelnik ne zna što želi’

8. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Hajdinjak Prihić: ‘Bjelovarski gradonačelnik ne zna što želi’


„Bjelovarski Državni arhiv izuzetno je značajan za grad i žalosti me da je na javnom pozivu Programa investicijske potpore odbijen projekt Grada Bjelovara ‘Izgradnja zgrade Državnog arhiva – spremište’. Rezultat je to nedostatka plana i vizije, stihijskog rada i kontradiktornih postupaka od strane gradonačelnika u proteklih par godina“, poručila je u četvrtak kandidatkinja Centra za bjelovarsku gradonačelnicu Danijela Hajdinjak Prihić.

Iako podržava projekt izgradnje zgrade Državnog arhiva, s ciljem da njegova vrijedna građa ostane u Bjelovaru, ne može se, kaže, oteti dojmu da odgovorni u Gradu ni sami ne znaju na koji način realizirati ovaj važan projekt i kako ga financirati. Podsjetivši da je prošle godine predstavljeno idejno rješenje projekta novog spremišta i popratnih prostora, Hajdinjak Prihić prisjetila se da je gradonačelnik tada kazao kako Ministarstvo kulture i medija neće financirati projekt pa će ga u cijelosti realizirati Grad Bjelovar.

„Najavio je da bi radovi na projektu mogli krenuti ove godine. Izgradnja je planirana u fazama, od kojih prva iznosi 3,5 milijuna kuna. Međutim, Grad uopće nije predvidio potrebna sredstva u ovogodišnjem proračunu, a projekcijom je za iduću godinu isplanirao iznos od 2,1 milijuna kuna.
Zanima me zašto Grad uopće na natječaje prijavljuje projekte za koje traži sufinanciranje, dok ih istovremeno nije spreman uvrstiti u proračun“, kazala je Hajdinjak-Prihić.

Osvrnula se i na primopredaju gradskih prostora koje je arhiv dobio na korištenje. Primopredaji je prisustvovala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Kornižek. „Dolaskom ministrice smatrali smo da su gradonačelnik i drugi predstavnici vladajuće većine u Gradu i državi uspješno dogovorili financiranje projekta. Tim više, jer se upravo vladajuća većina voli nerijetko pohvaliti povezanošću s državnom razinom vlasti, kao važnom sponom lobiranja za financiranje lokalnih projekata“, rekla je kandidatkinja Centra.

Spornom smatra i činjenicu da je gradonačelnik još u srpnju prošle godine izjavio kako Ministarstvo kulture i medija neće financirati izgradnju zgrade, a onda u listopadu taj isti projekt prijavio na njihov natječaj. „Nekoliko mjeseci kasnije, prilikom posjeta ministrice tijekom veljače, gradonačelnik izjavljuje da će navedeni projekt prijaviti na financiranje putem Nacionalnog plana oporavka. No, u veljači taj projekt nije bio na popisu 30 projekata s područja županije za koje se traži financiranje putem tog plana“, kazala je Hajdinjak Prihić.

Zaključila je da ostaje nejasno kako će se projekt realizirati, no nada se da će, unatoč svim nelogičnostima, zgrada Državnog arhiva ipak biti izgrađena.

Facebook Comments