Hajdinjak Prihić: ‘Bjelovar može značajno poboljšati konkurentnost’

4. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Hajdinjak Prihić: ‘Bjelovar može značajno poboljšati konkurentnost’


Rasterećenje poduzetnika, razvoj poduzetničke infrastrukture, poticanje zapošljavanja i pokretanja start-up tvrtki te značajno poboljšanje rada gradske administracije, potezi su uz koje Bjelovar može doživjeti značajan ekonomski rast i poboljšati konkurentnost.

Poručila je to kandidatkinja Centra za gradonačelnicu Bjelovara Danijela Hajdinjak Prihić, predstavljajući program za poduzetništvo uoči lokalnih izbora. „Izradit ćemo strategiju razvoja poduzetništva, s jasnim provedbenim programom i akcijskim planom, a poduzetnike namjeravamo rasteretiti smanjenjem parafiskalnih nameta poput komunalne naknade, komunalnog doprinosa i spomeničke rente. Kada odredimo smjer razvoja, sektore od posebnog interesa za grad potpuno ćemo osloboditi plaćanja parafiskalnih nameta“, najavila je kandidatkinja Centra.

Govoreći o unaprjeđenju infrastrukture, istaknula je važnost uspostave i izgradnje nove poslovne zone, kao i zasebnih sektorskih poduzetničkih inkubatora. „Najveća prednost start-up inkubatora je stvaranje mentorske mreže za savjetovanje i edukaciju svih zainteresiranih za pokretanje privatnog biznisa. U start-up inkubatoru mogli bi dobiti sve informacije o pokretanju posla. Takav program bio bi financiran od strane grada i nakon dvije godine dobili bismo uvid u najzastupljenije djelatnosti, za koje bi onda stvarali i specijalizirane poduzetničke programe“, rekla je Hajdinjak Prihić, dodajući da Centar prepoznaje i važnost digitalnih nomada.

Kada je riječ do poticanju start-up i scale-up tvrtki, naglasila je da postojeće potpore nisu dovoljno razrađene pa je nužno uvesti novu, sveoubuhvatnu poticajnu shemu te uspostaviti potpore za samozapošljavanje i pokretanje poduzeća koje nadopunjuju postojeće državne mjere. „Uz postojeće natječaje, uspostavili bismo i godišnji natječaj grada za mlade poduzetnike i njihove ideje. Vidimo potencijal u digitalizaciji poslovanja i izvozno orijentirane marketinške aktivnosti. Program postojećih poduzetničkih kredita sa sufinanciranjem kamatne stope treba proširiti i povećati opseg sufinanciranja“, kazala je Hajdinjak Prihić. Najavila je i osnivanje Fonda za dioničarstvo, kojim bi Grad u poduzećima iz sektora visoke tehnologije, kreativne industrije i sektorima s inovativnim poslovnim idejama postao dioničar.

„Uz postojeće državne mjere, subvencionirali bi otvaranje novih radnih mjesta u trajanju od 12 mjeseci, s 3000 kn mjesečno, s tim da navedeni iznos ne prelazi 50 posto bruto iznosa dvije plaće, a ako se zapošljavaju osobe mlađe od 30 godina, trajanje se produžuje na 24 mjeseca. Poduzetnicima je potrebno sufinancirati vlastiti udio u troškovima provedbe EU projekata koji dovode do novog zapošljavanja, i to do 10 posto vlastitog udjela, a maksimalno do 100 tisuća“, istaknula je. Prema programu Centra, kako je naglasila, gradska administracija postat će pouzdan partner postojećim i budućim poduzetnicima, kroz transformaciju i digitalizaciju procesa, uz dodatnu edukaciju zaposlenika za nova radna mjesta.

Facebook Comments