Ako sve bude išlo prema planu, sljedeće godine sjever Hrvatske dobit će prvi park prirode, najavio je u utorak ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan prilikom posjeta Varaždinskoj županiji.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara, istaknuo kako su razgovori o budućem parku prirode Ivanščica, Strahinjčica, Ravna Gora i Maceljska Gora u posljednje vrijeme intenzivirani.

Nedavno je, kaže, održao sastanak s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom te krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom.

“Mogu izraziti zadovoljstvo da smo načelno utvrdili granicu budućeg parka”, rekao je ministar Habijan te dodao kako stručne službe sada posjećuju sve jedinice lokalne samouprave koje su u obuhvatu budućeg parka prirode te se pritom utvrđuju detalji samih granica parka nakon čega slijedi stručna te geodetska podloga.

Kako je rekao ministar Habijan, posebno mu je zadovoljstvo da su, od inicijative koju je on osobno pokrenuo u Hrvatskom saboru 2020. godine, došli do proglašenja parka prirode.

“Došli smo u fazu da u ovom trenutku mogu najaviti da ćemo sljedeće 2025. godine, ako ovaj hodogram koji sam spomenuo bude realiziran u tim rokovima,  imati prvi park prirode na sjeveru Hrvatske”, poručio je ministar.

Ujedno se osvrnuo i na potencijalni kamenolom u Siljevcu i Obroščici te rekao kako je Ministarstvo gospodarstvo naložilo potencijalnom investitoru da dostave studiju o utjecaju na ekološku mrežu i studiju utjecaja na okoliš.

“U ovom trenutku, Ministarstvu takav dokument nije zaprimljen od investitora, prema tome Ministarstvo gospodarstva je po tome pitanju napravilo apsolutno sve”, rekao je Habijan i dodao kako je područje u kojem se nalaze Siljevec i Obroščica u obuhvatu parka prirode.