Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan izjavio je u srijedu da je Mostov zastupnik Nikola Grmoja jedan od ključnih aktera afere zbog koje je smijenjen ministar gospodarstva Davor Filipović i njegov savjetnik Jurica Lovrinčević, ustvrdivši da se radi o napadu na vladu i premijera Plenkovća.

“Iz transkripata se može zaključiti da se radi o određenom obliku koruptivnog djelovanja i da je državnim novcem, putem selektivnih podataka, ovo bio napad na vladu i premijera Plenkovića”, rekao je Habijan na konferenciii za medije u Hrvatskom saboru.

Nijedan od tri aktera afere koja otkriva moguće izvlačenje državnog novca preko medija nije iz HDZ-a, a radi se o Jurici Lovrinčeviću, novinaru Mreže TV i Nikoli Grmoji, kojeg se ne može nazvati zviždačem, kazao je HDZ-ov zastupnik.

“Zviždač je netko tko, sukladno zakonu, traži zaštitu pri otkrivanju nepravilnosti u određenom sustavu. Ovdje se radi o osobi (Lovrinčeviću) koja je uzela državni novac i dogovarala s pojedinim medijima podjelu ‘vama pola, nama pola'”.

Habijan je dodao da se može špekulirati o tome na koga je Lovrinčević mislio kad je rekao ‘nama’, te je li dio tog novca možda završio kod Mosta, Grmoje ili nekog trećeg. Osim toga, za Grmoju je kazao da često voli prijetiti uhićenjima.

“Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, on se vidi kao netko tko bi istraživao, tko bi bio u ulozi tužitelja, ali istovremeno i sudio”, izjavio je Habijan.

Ante Sanader (HDZ) također je odbacio teze o tome da je Grmoja u ovom slučaju zviždač. “Zviždači su oni koji žele dobro i imaju javni interes, a ovdje je Grmoja upao u korupciju”, naglasio je.

Što se tiče novog ministra gospodarstva, njega možemo očekivati iza Nove godine, dodao je Sanader.

Zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke Hrvoje Zekanović spomenutu je aferu nazvao “nesigurni G”, a za Grmoju i Lovrinčevića još tvrdi da su to “isti ljudi na istom zadatku”.

“Upravo ti tobožnji antikorupcijski borci su pokazali s kim i na koji način surađuju. Jedino što mogu učiniti da se opravdaju od tog krimena su stalne prijetnje”, rekao je Zekanović.