Neopravdano povećanje cijena vrtića u Varaždinu, udar na kućne budžete mladih obitelji te ukidanje Mjesnih odbora bile su glavne teme konferencije za novinare saborskog zastupnika i predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana uoći sjednice Gradskog vijeća.

Vezano za povećanje cijena vrtića u Varaždinu Habijan je podsjetio kako je Vlada donijela odluku da će cijena dječjeg vrtića biti sufinancirana s nacionalne razine, naglasivši kako to ipak nije utjecalo da u Gradu Varaždinu povuku svoju odluku o povećanju cijene.

“Postavlja se pitanje zbog čega gradska vlast povećava cijenu vrtića. Smisao ove Vladine uredbe je i da se oslobodi prostor za povećanje plaća ljudi koji rade u vrtićima i za eventualno nova ulaganje u dječje vrtiće, a ne da se to sufinanciranje ‘utopi’ u daljnje povećanje cijena koje Grad Varaždin najavljuje”, izjavio je Habijan.

Kaže kako očekuje da gradska uprava odustane od povećanja cijene vrtića u Varaždinu.

SDP nije dosljedni u svojim politikama na nacionalnoj i lokalnim razinama

Habijan je prozvao SDP da nisu dosljedni u svojim politikama.

“S jedne strane na nacionalnom nivou, kao stranka se zalažete za besplatne vrtiće, a u Gradu Varaždinu ne samo da održavate tu cijenu koja je bila, već ju npr. za onu kategoriju roditelja koji imaju troje djece ili koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju povećavate za 96 posto. To pokazuje određeno licemjerje”, naglasio je.

HDZ protiv ukidanja mjesnih odbora

Habijan se također kritički osvrnuo i na najavu da će Gradsko vijeće, u kojem SDP ima apsolutnu većinu, donijeti izmjene poslovnika i poslovnika o radu Gradskog vijeća, što otvara put prema ukidanju mjesnih odbora.

Dodao je kako Mjesni odbori nisu neka inovacija koja je produkt bilo koje gradske vlasti, nego je to stečevina upisana u pozitivne propise Republike Hrvatske, ali je i u propisima koji stižu s razinu Europske unije.

Naglasio je kako će HDZ biti apsolutno protiv ukidanja mjesnih odbora.

Što se tiče neslužbenih najava da će Grad Varaždin kao svoje nove protokolarne poklone dijeliti morsku sol i lavandu, Habijan je sarkastično rekao kako su polja oko aerodroma u Varaždinu prepuna “varaždinske lavande” kao i što je obližnji Aquacity prepun “varaždinske morske soli”.

“Mislim da to dovoljno govori koliko ova gradska vlast vodi računa o poštovanju prema gradu Varaždinu. Svi znamo koliko ovdje ima OPG-ova i lokalnih umjetnika koji bi mogli napraviti lijep i kvalitetan protokolarni dar Grada Varaždina”, kazao je Habijan.

Dodao je da prema njemu dostupnim informacijama, te protokolarne darove Grada priprema osoba iz Kutine koja ima određene stranačke veze s nekim drugim ljudima.