Predsjednik varaždinskog HDZ-a i saborski zastupnik Damir Habijan rekao je u ponedjeljak kako gradska vlast predvođena SDP-ovim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem propušta prilike za razvoj Varaždina te ih je pozvao da energiju koju troše na prozivke usmjere na pripremu projekata.

Na konferenciji za novinare ustvrdio je kako je Grad propustio donijeti strategiju zelene infrastrukture, a bez nje se neće moći javljati ni na koji natječaj ministarstava.

„Razgovarao sam s kolegama u Saboru i gradovima koji su naše veličine, pa čak i nekim mnogo manjim i svi redom imaju izrađene takve strategije i gotove projekte za prijavu na navedene natječaje. Nažalost, Grad Varaždin gubi i ovu priliku da iskoristi sredstva koja stoje na raspolaganju”, naglasio je Habijan.

Upozorio je i kako Grad nije iskazao interes za prijavu na poziv za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Riječ je, kaže, o natječaju na kojeg su jedinice lokalne samouprave mogle kandidirati projekte uređenja zelenih površina, biciklističke infrastrukture, pješačkih staza, parkovnih površina i sadnje drvoreda zbog čega je bio idealan za prijavu projekta uređenja drvoreda u šetalištu Vatroslava Jagića što je Grad Varaždin prošle godine i najavio, no na kraju od toga odustao.

Grad Varaždin ovih je dana objavio i da je na natječaj koji se tiče regionalne diversifikacije i specijalizacije u razvoju turizma prijavio projekt izgradnje teniske dvorane, no Habijan je upozorio kako nije siguran da će on na tom natječaju i proći budući da se natječaj tiče unapređenja turističke infrastrukture i poboljšanja turističke ponude.

„Bilo je mnogo riječi da Gradski bazeni nisu u dobrom stanju i da trebaju obnovu. Zašto nije pripremljena obnova Gradskih bazena”, pita se Habijan te napominje kako je riječ o nemaru i neradu gradske uprave koja je propustila tri prilike koje nemaju veze s Gradskim vijećem.

Bilo bi bolje, poručuje, da gradska vlast energiju koju troši na prozivanje svih preusmjeri na pripremu projekata.

Grad Varaždin, kaže, očito nije fokusiran na ono na što bi trebao biti, a to je razvoj grada.

“Moja poruka je da se njihove službe u kojima je dovoljan broj zaposlenih, a ima i svakakvih kadrova koji su kao koalicijski partneri ušli u upravu, usmjere na to da prate projekte, natječaje i javne pozive i da prijavljuju projekte kako bi grad išao prema naprijed. Sve ovo što gradonačelnik Bosilj i njegov kolega Marković ističu je nažalost pucanj u prazno”, poručio je Habijan.

Dodao je i kako HDZ-ovi gradski vijećnici nisu odgovorni za nedonošenje proračuna. Jedini krivac za to su, prema njemu, gradonačelnik Bosilj i SDP koji ‘nisu uspjeli uvjeriti svoje koalicijske partnere, odnosno ekipu iz Budimo grad koja se sada raskolila, da podrže proračun’.