U drugoj večeri CultureShock festivala, u Klubu kulture gosti su bili glumac Željko Vukmirica i gitarist Valent Samardžija, s njihovom ‘tetno sjedeljkom’ Gu Digi Gu. Ovaj spoj sirovog tradicionalnog zvuka i elektronike pobudio je zanimanje velikog broja Križevčana.

vukmirica

O programu doznajemo više iz najave.UNESCO je shvatio kako su linđo, bećarac, ganga, gusle, sopile, tamburica, klapa i nijemo kolo nematerijalna baštinska vrijednost koja strancima pomaže razumjeti Hrvata. Vukmirica i Samardžija zaronili su u dosad najmanje istražene etno obrasce, koje su uključili u struju da ih cijeli svijet čuje. I pred njima se otvorio rudnik dijamanata.

Sirovo bogatstvo koje treba brusiti i medijski izbrusiti da zablistaju svijetom koji je, zahvaljujući tehnološkom razvoju, postao globalno selo. I upravo je taj susret Techna i Etna iznjedrio jednu novu poetiku. I tuge i smijeha i tragikomičnoga skrivenog u tradicionalnom baštinskom obrascu koji skriva duboku mudrost naroda.

Kod prijenosa obrazaca na sljedeću generaciju dolazi do raznih devijacija i opasnih pojednostavljenja. Upravo je to postao motiv za još dublje uranjanje u taj stari novi svijet. Techno voli Etno i Etno voli Techno. TETNO. Nikako ne propustite ovu 90-minutnu plovidbu zvukovima od majčine utrobe do izbjeglištva!
Donosimo malu fotogaleriju – slobodno se naluknite!

vukmirica1vukmirica2vukmirica3vukmirica4vukmirica5vukmirica6vukmirica7

Zdenko Balog/prigorski.hr