Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je u službenom posjetu Turskoj učvrstio potporu za pristupanje Hrvatske OECD-u i izrazio zadovoljstvo što je robna razmjena dviju zemalja premašila milijardu dolara.

Ministar Grlić Radman zahvalio je turskom kolegi Hakanu Fidanu na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj na putu pristupanja OECD-u, jednom od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta.

Dvije zemlje gaje tradicionalno dobre političke odnose, kaže se u priopćenju MVEP-a objavljenom nakon sastanka u Ankari.

Grlić Radman rekao je da Turska kao kandidatkinja za članstvo u EU ostaje ključan partner Unije i ponovio da će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju EU-a s Turskom..

Dvojica šefova diplomacije i potvrdila nastavak suradnje u trilaterali Hrvatska – Turska – BiH.

Grlić Radman i Fidan istaknuli su i stalni rast trgovinske razmjene, koja je u 2022. prvi put premašila milijardu američkih dolara, a preliminarni podaci za 2023. pokazuju nastavak tog pozitivnog trenda.

Grlić Radman je pozdravio i napore Turske u upravljanju migracijama i zbrinjavanju velikog broja izbjeglica te upoznao ministra s naporima koje čini Hrvatska u sprječavanju ilegalnih migracija.

Hrvatski šef diplomacije u srijedu će posjetiti školu obnovljenu hrvatskom donacijom u potresom pogođenoj pokrajini Adiyaman.