Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori u subotu obilježava Dan hrvatskoga naroda u toj zemlji, a u programu obilježavanja sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je istaknuo potporu hrvatskoj manjini u toj zemlji kao i Crnoj Gori na njenom europskom putu.

Hrvatski šef diplomacije u Tivtu je imao sastanak s potpredsjednicima općina Tivat i Kotor, a nakon toga je održan sastanak s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem.

„Tema je mnogo. Od položaja hrvatske zajednice do pitanja Hrvatskog doma, zgrade koje su Hrvati izgradili, obnovili, a za koju se čitavo vrijeme prijeti da će im se oduzeti. Naravno, bilo je govora o ploči o zloglasnom logoru Morinj, pitanju naziva gradskog bazena i ostalim otvorenim pitanjima koja su zapravo lako rješiva, ali koja su prije svega politička pitanja“, kazao je medijima nakon sastanka Grlić Radman.

U nedjelju ministar Grlić Radman nazočit će misnom slavlju u katedrali svetog Petra u Baru, nakon čega će se susreti s hrvatskom zajednicom u kripti katedrale.

Ministar će u subotu navečer nazočiti Karikama, tradicionalnom misnom slavlju u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru, te sudjelovati na svečanom obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori u Tivtu, čiji je organizator Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Dan hrvatskoga naroda obilježava se 13. siječnja jer je taj dan poznat kao Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor 809. godine, poznat kao Karike.

Hrvatske zastave su povodom praznika istaknute na zgradi Općine Tivat i Općine Kotor.

Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori čuva svoj identitet, povijest i tradiciju, o čemu govori bogata materijalna i nematerijalna kulturna baština.

Prema popisu stanovništva u Crnoj Gori iz 2011. kao Hrvati izjasnilo se 6.021 ili 0,97% građana.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki povodom Dana hrvatskog naroda poručio je da “samo ujedinjeni u poštovanju prema različitostima, možemo zajedno graditi mostove koji povezuju naše kulture i tradicije, čime oblikujemo budućnost koja će biti otvorena, inkluzivna i prosperitetna za sve“.