Hrvatska je primjer za države koje žele članstvo u Europskoj uniji te je među prvima po ispunjavanju kriterija za članstvo u OECD-u, rekao je u utorak šef diplomacije Gordan Grlić Radman na prijemu za inozemne veleposlanike.

Na kraju “godine velikih postignuća” ministar vanjskih i europskih poslova ponovio je kako je Hrvatska 2023. ušla među samo šesnaest država koje su istovremeno članice šengenskog prostora, eurozone i NATO-a saveza, i sada od vanjskopolitičkih ciljeva predstoji samo članstvo u prestižnoj  Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

„Među prvima smo što se tiče ispunjavanja kriterija implementacije zakona, politika i praksi”, izjavio je Grlić Radman novinarima. Kandidatkinje za članstvo u OECD-u sa sjedištem u Parizu su još Argentina, Brazil, Bugarska, Peru i Rumunjska.

U deset godina članstva u EU-u Hrvatska se pokazala kao „uspješna priča” s velikim iskustvom, rekao je ministar. “Upravo se Hrvatsku uzima kao primjer ostalim zemljama koje žele ostvariti europsku perspektivu”.

Govoreći o zapadnom Balkanu, istaknuo je kako je promicanje regionalne stabilnosti „važnije nego ikada” i dodao da se države koje žele članstvo u Uniji moraju uskladiti s njezinom vanjskom politikom jer se „ne može sjediti na dvije stolice”.

Grlić Radman očekuje pozitivno izvješće Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu u ožujku i smatra kako je taj rok dovoljan da ona ispuni kriterije koji su joj postavljeni kako bi se otvorili pregovori o članstvu .