Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u utorak nakon susreta s bugarskom kolegicom Marijom Gabrijel kako Hrvatska i Bugarska imaju bliska stajališta i slične interese unutar EU-a i NATO-a.

“I danas smo potvrdili bliskost naših stajališta. Imamo slične interese u savezima kojima pripadamo i nastavit ćemo suradnju upravo na jačanju tih širih okvira u kojima se danas nalazimo poput EU-a i NATO-a”, kazao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije sa zamjenicom predsjednika vlade i ministricom vanjskih poslova Bugarske Marijom Gabriel.

Grlić Radman je poručio kako su hrvatsko-bugarski odnosi uvijek bili “iznimno prijateljski, bez otvorenih pitanja”.

Gabrijel je istaknula kako su Hrvatska i Bugarska “prijatelji i saveznici” koji dijele iste vrijednosti.

Grlić Radman je kazao kako “važnu komponentu suradnje unutar EU-a predstavlja briga o sigurnosti njenih vanjskih granica”.

Bugarska, kazao je šef hrvatske diplomacije, može računati na hrvatsku podršku u nastojanju da postane punopravna članica šengenskog područja i europodručja, dok Zagreb i Sofija žele pristupiti OECD-u te se međusobno podržavaju. Posebno je naglasio kako cijeni bugarsku podršku europskom putu Bosne i Hercegovine.

Gabrijel se zahvalila Grliću Radmanu na hrvatskoj podršci bugarskom nastojanju da pristupe eurozoni i šengenu.

Grlić Radman i Gabrijel složili su se i da je potrebno nastaviti proces proširenja Europske unije na jugoistok Europe, ali uz, kazao je Grlić Radman, ispunjavanje kriterija, poštivanje vladavine prava, dobrosusjedske odnose, poštivanje nacionalnih manjina i usklađenost vanjske i sigurnosne politike s EU-om.

Gabrijel je izrazila zadovoljstvo i što postoji slaganje između Zagreba i Sofije po pitanju potrebe nastavka podrške Ukrajini i po pitanju rata u Gazi.

Grlić Radman je apelirao na deeskalaciju u Gazi te je izrazio zabrinutost zbog mogućeg prelijevanja sukoba.

“Upravo ovakve globalne krize podsjećaju koliko je važna stabilnost i sigurnost našeg neposrednog susjedstva zapadnog Balkana. Zato je važan ključan nastavak procesa proširenja Europske unije”, kazao je šef hrvatske diplomacije.