Na blagdan polckog nadbiskupa i mučenika sv. Jozafata Kunčevića, istoimena grkokatolička župa u Rajevu Selu proslavila je u nedjelju 12. studenoga naslovni blagdan župe i župne crkve, izvijestila je Križevačka eparhija.

Na svečanoj liturgiji propovijedao je župnik katedralne župe u Križevcima protojerej stavrofor Mihajlo Simunović. Propovjednik je istaknuo kako je teško ljudskim snagama postići jedinstvo, pa i same Crkve, te je za ostvarenje Kristova nauma i molitve „da svi budu jedno“ ljudima potrebna Kristova ljubav i snaga.

Sveti Jozafat se borio za jedinstvo Crkve, živio je svetačkim životom i s ljubavlju se odnosio prema svojim neprijateljima. Svoju vjeru i ljubav za jedinstvo Crkve je na kraju posvjedočio vlastitom krvlju kada su ga protivnici jedinstva Crkve nasilno ubili. Njegova žrtva nije bila uzaludna i danas, 400 godina poslije, mi ga častimo, slavimo i molimo te se na njemu nadahnjujemo, rekao je propovjednik.

Njegova žrtva ostvarit će se u punini vremena kada Bog bude htio, a na nama je da se molimo i žrtvujemo za jedinstvo kršćana, istaknuo je propovjednik. Nakon liturgije vjernici su imali prigodu cjelivati relikvije sv. Jozafata koje se čuvaj u toj grkokatoličkoj crkvi već 110 godina.

Liturgiju su zajedno suslužili župnik Rajeva Sela i Vukovara o. Oleg Zakaljuk te brojni svećenici bizantskog i rimskog obreda. Svečanosti je nazočio i općinski načelnik Josip Nasurović. Završna velika proslava 400. obljetnice mučeništva sv. Jozafata u Križevačkoj eparhiji održat će se u nedjelju 26. studenoga u župi Kaniža, kada će liturgiju prenositi i Hrvatska radiotelevizija, izvijestila je Križevačka eparhija.