U sklopu hodočašća grkokatolika Hrvatske i Slovenije u subotu, 5. studenoga križevački vladika Milan Stipić služio je arhijerejsku liturgiju u slovenskom marijanskom svetištu na Svetim gorama na Sutli kod Brežica.

S vladikom Stipićem suslužili su celjski biskup Maksimilijan Matjaž i umirovljeni biskup Stanislav Lipovšek te grkokatolički i rimokatolički svećenici i đakoni. Liturgijsko pjevanje vodio je Slovenski ekumenski zbor. Hodočašću su se pridružili i brojni Ukrajinci koji kao izbjeglice borave u Sloveniji, a nazočili su i Roman Tershovchyn, dužnosnik za konzularna pitanja Veleposlanstva Ukrajine u Sloveniji, kao i mjesni županijski dužnosnici.

Ovo poznato marijansko svetište s crkvom Rođenja Marijina i još pet kapela oko nje potječe još iz 9. stoljeća, a u njemu se čuva i poznati kip Majke Božje koji je osobito drag hodočasnicima iz Slovenije i Hrvatske. Hodočašće pod geslom „Pod obranu tvoju utječemo se sveta Bogorodice“ organizirao je o. Gorazd Bastašić. U propovijedi je vladika Stipić govorio o simbolici gora i vrhova u duhovnoj povijesti kršćanstva, gdje su se povlačili još starozavjetni proroci kako bi se susreli s Bogom. „I mi današnji kršćani imamo potrebu povlačiti se od vreve i buke svijeta u osamu, na hodočasnička mjesta i gore, kao što je ovo prelijepo mjesto koje s pravom pripada presvetoj Bogorodici. Na ovakvim mjestima možemo se lakše oraspoložiti za molitvu i slušanje Božjega glasa. Presveta Bogorodica nam je osobito bliska u svim našim duhovnim potrebama upravo zato jer je majka, a kao majka i braniteljica i zagovornica.

I na pravednom sudu Kristovom, ona će i dalje biti naša majka koja će nas sigurno zagovarati i koja će nam olakšati prijelaz na onaj svijet. U našim životnim mukama, pa i onim najstrašnijim kao što su rat i izbjeglištvo, ne zaboravimo da imamo majku koja za nas moli i čijoj se obrani uvijek možemo uteći. Molimo njezin majčinski zagovor za mir u svijetu, osobito u Ukrajini, i ne gubimo nikada nade jer kršćanin je po svom poslanju bitno čovjek nade, vjere i ljubavi“, rekao je biskup Stipić. Prije same liturgije otpjevan je Akatist presvetoj Bogorodici, a na kraju liturgije pjevali su se zazivi Molebena presvetoj Bogorodici pred kipom Majke Božje, a prinesena joj je i velika svijeća koja će pred njom gorjeti za mir.