Grgosova špilja, jedna od najljepših u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

29. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Grgosova špilja, jedna od najljepših u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Marko Prpić/PIXSELL


Jedna je od najpoznatijih prirodnih znamenitosti Samobora – Grgosova špilja, smjestila se na ulazu u mjesto Otruševec i jedna je od onih turističkih lokacija koje spadaju među najpoznatije samoborske turističke atrakcije.

Radi se o jednoj od najljepših špilja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a zbog bogatog špiljskog nakita proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Otkrivena je slucajno, Josip Grgos 1973. godine krenuo je u potragu za sirovinom za gašenje vapna i otkrio podzemno blago – 30-ak metara dugu, 19 metara duboku, sigama bogatu špilju s dvije dvorane.

Grgos, kasnije i njegov sin, primili su se uređenja špilje kako bi bila što pristupačnija širem krugu znatiželjnika, a nakon elektrifikacije, špilja je od lokalne atrakcije postala jednim od onih nezaobilaznih punktova koje treba obići kad se dolazi u Samobor.

U međuvremenu je 2007. godine otkrivena i nova, 130-metarska špilja, s tri nove dvorane, a trenutno su uređeni hodnici i staze dužine 46 metara u kojima možete pronaći spas od ovih vrućih ljetnih dana.

Facebook Comments


[ssba]