Predsjednika SDP-a Peđu Grbina lani su svi odbijali, a sada se nadaju pozivu u savez, piše u utorak Večernji list, navodeći da rejting SDP-a raste četvrti mjesec za redom.

Grbin je prije nešto manje od godinu dana djelovao je kao “politički mrtvac”, navodi dnevnik. Nudio je Možemo, tada prvi put predizbornu koaliciju, zvao u savez i šefa Centra Ivicu Puljka koji je uživao u to vrijeme najveću slavu nakon druge pobjede na izborima u Splitu.

Prvi su ga odbili, drugi slali javno poruke kako sada nije vrijeme za takve dogovore, kako je prerano, uvjereni da će sami moći dobiti više. Zbog slabosti SDP-a, koje su svi izbjegavali, u međuvremenu su sklopljeni i neki drugi predizborni blokovi od centa na lijevo. Prvi su se udružili Socijaldemokrati, HSS, Laburisti, nešto kasnije i Fokus, IDS, PGS i Reformisti. Svi uvjereni kako je to jedini način da se spasi što se spasiti dade, zbog slabosti SDP-a.

Ali u politici se danas stvari mijenjaju iz dana u dan. Danas SDP-u rejting raste već četiri mjeseca za redom, rejting Možemo gotovo se pa prepolovio od odluke o samostalnom izlasku na izbore, a imenovanjem Ivana Turudića novim glavnim državnim odvjetnikom i uspješni prosvjed na Markovu trgu protiv tog kadrovskog rješenja dao je novu šansu ljevici.

SDP u novoj konstelaciji snaga, prema istraživanjima ubire najviše benefita pa ne čudi što sada sve stranke od centra na lijevo, izuzev Možemo, žele da ih Grbin nazove i pozove ih u u predizbornu koaliciju.

Koliko se situacija promijenila najbolje se vidi i u spremnosti nekih, poput primjerice HSS-a, da zbog novog saveza sa SDP-om i raskinu ranije sklopljenu koaliciju sa Socijaldemokratima, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.