Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu da se u Hrvatskoj više nije moguće baviti ozbiljnom politikom zbog brojnih afera u čijem je središtu vladajući HDZ, stoga je obećao će ”lopove maknuti s vlasti”.

”Zbog silnih afera koje se događaju kao na vrpci, u Hrvatskoj se ozbiljnom politikom više ne možeš baviti. Želiš govoriti o zdravstvu, netko mazne željezo. Želiš govoriti u sustavu socijalne skrbi, HDZ-ovac truje krave. Želiš govoriti o povećanju mirovina, evo njih maznuli milijardu iz INE”, rekao je Grbin u uvodnom govoru na sjednici Glavnog odbora stranke.

Iako je u srcu svake od tih afera HDZ, on uporno pokušava prebaciti odgovornost da druge oporbene stranke, dodao je Grbin.

”Nije SDP, Most ni Možemo podmetnuo Filipovića Plenkoviću i nismo mi rekli za njega da je space shuttle”, kazao je.

Opetovao je i kako je afera Mreža, zbog koje su smijenjeni ministar gospodarstva i njegov posebni savjetnik, pokazala da je bivši premijer Ivo Sanader ”mala beba korupcije za Andreja Plenkovića”.

”U vrijeme Ive Sanadera uzimalo se 5, 10, 15 posto. Puno, ali malo prema ovih ‘pola-pola’ u aferi Mreža. Više ni to ovim korumpiranim lopovima nije dosta već hoće uzeti još. Zato ćemo prvo ćemo maknuti lopove, a nakon toga ovu našu Hrvatsku gurnuti u pravom smjeru”, naglasio je predsjednik SDP-a.

Osudio je pokušaje korumpiranja medija, naveo da Mreža TV nije jedini aktualni slučaj, da je nedavno promijenjeno vlasništvo nad četiri lokalna dnevna tiska.

 Raspustiti Hrvatski sabor, SDP je spreman za izbore

”Imamo medijsku grupaciju koja obuhvaća Glas Istre, Novi list, Glas Slavonije i Zadarski list. Jedan od suvlasnika te grupacije je nećak Vladimira Šeksa, a drugi je kolega iz odvjetničkog ureda gospodina Habijana i njegov donator u kampanji za gradonačelnika Varaždina”, kazao je.

SDP će pratiti hoće li se Ministarstvo gospodarstva tamo reklamirati, najavio je Grbin i dodao da o kandidatu za novog ministra gospodarstva Damira Habijana  nema mišljenje.

”U njegovom dosadašnjem radu i političkom djelovanju nisam čuo niti g od gospodarstva”, izjavio je.

Predsjednik SDP-a ne odustaje od zahtjeva za raspuštanjem Hrvatskog sabora, ponavlja kako je zbog niza afera, najpoštenije vratiti mandat građanima.

”Nadam se da će kukavice imati barem malo nekog samopoštovanja da taj naš prijedlog prihvate i da idemo na izbore, iako sam uvjeren da oni koji kradu i lažu, poštenja i hrabrosti nemaju”, poručio je.

Grbin kaže da je SDP za izbore spreman, jer stranka ima programe za besplatne vrtiće,  priuštivo stanovanje, borbu protiv korupcije te za povećanje plaća i mirovina.

Ističe da je i Partija europskih socijalista (PES), kojoj SDP pripada, usvojila neke njihove inicijative uoči izrade programskog dokumenta za europske izbore u lipnju sljedeće godine.

”Prvo, u krizi se više ne smijemo vraćati na one sulude mjere rezanja koje su uništile tkivo Europske unije prije 15 godina. Drugo, Partija europskih socijalista prihvatila je da se sa nepoštenim praksama pojedinih banaka i utjerivača dugova treba obračunati”, poručio je predsjednik SDP-a.