Predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin izjavio je u srijedu da je SDP-u u fokusu poboljšanje standarda građana, što podrazumijeva veće plaće i mirovine te smanjenje cijena javnih usluga.

Grbin je na konferenciji za novinare upozorio da je predloženi državni proračun 100 posto veći u odnosu na onaj iz 2016. godine, kad su HDZ i Most preuzimali vlast, a mirovine koje se isplaćuju iz proračuna rasle su samo 40 posto u tom razdoblju. Zbog čega korist koju ostvaruje država nisu osjetili građani, upitao se.

U programu SDP-a je ostvarenje besplatnih dječjih vrtića za sve, tako da se taj trošak pokriva iz državnog proračuna, naveo je.

Govoreći o previsokim cijenama stanova, obećao je da će ako SDP-a dođe na vlast gradonačelnici osiguravati lokacije za stanove, a država će pomoći da se grade i mogu unajmiti po cijeni koju građani mogu platiti.

Dostojanstvo, kako glasi predizborni slogan SDP-a, ostvaruje se i time da država bude uređena. “To nije kao u slučaju Frane Barbarića koji je simbol pljačke u HEP-u prodajom plina ali i bahaćenja bespravnom gradnjom. Pod HDZ-om nakon jednog Barbarića dolazi drugi s drugim imenom”, rekao je.

Gradonačelnik i predsjednik riječkog SDP-a Marko Filipović poručio je da se u Rijeci dostojanstvo građana nastoji osigurati opsežnim socijalnim programom koji obuhvaća 5000 građana, a za njega se izdvaja iz gradskog proračuna 4,4 milijuna eura, te povećanjem iznosa za stipendije.

Intenzivno se razmišlja i o modelima priuštivog stanovanja i povećanju kapaciteti dječjih vrtića.

Na pitanje o situaciji sa županom Zlatkom Komadinom, je li na izlasku iz SDP-a i razgovarali se s njim, Grbin je rekao: “Koliko je meni poznato, kad sam zadnji put provjeravao, Komadina je bio član SDP-a”.

Upitan hoće li izaći na izbore u osmoj ili prvoj izbornoj jedinici, Grbin je odgovorio kako odluku znaju njegovi suradnici, no izborne liste trebaju potvrditi stranačka tijela, i to kad bude poznat datum izbora, pa će se tada znati tko je u kojoj izbornoj jedinici.