Predsjednik SDP-a Peđa Grbin položio je vijenac kod spomenika palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku rekavši kako, danas više nego ikada, kada ekstremno desničarske opcije diljem Europe pokušavaju negirati holokaust i borbu protiv fašizma, treba poručiti “no pasaran – neće proći”.

“Svake godine obilježavamo Dan antifašističke borbe u spomen na jednu neizmjernu hrabru skupinu ljudi koja se prije 83 godine okupila u šumi Brezovica kraj Siska kako bi ustala protiv fašističkog okupatora u trenutku kada je nacistički ratni stroj kretao na Sovjetski savez. Toliku hrabrost ljudski rod je vidio rijetko kad, i zato im se svake godine poklanjamo”, istaknuo je u subotu Grbin u izjavi za novinare.

Dodao je kako danas, možda i više nego ikad, ekstremno desničarske opcije diljem Europe pokušavaju negirati holokaust i borbu protiv fašizma te “sve one tekovine koje smo postigli prije osamdesetak godina i koje smo dugo vremena smatrali zadanim i nedvojbenim”.

“Danas se te stvari pokušavaju mijenjati. Jučer sam morao odgovarati na pitanje o zabrani crvene zvijezde pod kojom je ovaj grad ostao dio matice Hrvatske odnosno svoje domovine. Jednostavno svim tim revizionistima, negatorima zločina i velike borbe koju je hrvatski narod u sklopu partizanskog pokreta ostvario poručujemo – no pasaran, odnosno neće vam proći”, kazao je čelnik SDP-a Grbin.

Novinarima je potvrdio i kako će večeras biti u povorci prve Parade ponosa u Puli ustvrdivši kako “SDP kontinuirano stoji uz one u našem društvu kojima se negira pravo da budu svoji”. I zato, smatra Grbin, treba podržati Pride ali i osuditi grafite koje su se u petak pojavili po Puli jer takve poruke, kako je rekao “ne predstavljaju Pulu”.

“Ovo je grad koji je uvijek prihvaćao različitost, grad koji je kroz cijelu svoju povijest kako tolerancija treba ići naprijed, ovo je grad koji je u zadnjih tridesetak godina bio predvodnica Hrvatske u svemu što se ticalo zaštite prava drugih da budu ono što jesu, a ne da se moraju pokoravati volji pogledima i pritiscima većine. Budi ono što jesi, budi svoj i imaj slobodu to izraziti !”, poručio je predsjednik SDP-a.

O Vijeću za vanjsku politiku i Mostovim prozivkama

Komentirajući to što je premijer Andrej Plenković, po tvrdnjama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, odbio njegovu ideju o formiranju Vijeća za vanjsku politiku Grbin je rekao kako s obzirom na to da u našem Ustavu ima nekoliko područja u kojima bi se predsjednik Republike trebao usklađivati s Vladom, poput vanjske i sigurnosne politike te pitanja obrane, bilo je logično da se ustroji neko tijelo gdje bi se moglo provoditi takva koordinacija.

“Ovako jedno vijeće trebalo bi pomoći Hrvatskoj da se vrati u ustavne okvire kako bi se podjela vlasti koja je definirana našim Ustavom, provodila onako kako to tamo piše. Ironično je da onaj koji na druge baca etikete kršitelja Ustava svakodnevno svojim djelovanjem pokazuje da je najveći kršitelj ustava u Hrvatskoj. Andrej Plenković želi kršenjem Ustava prigrabiti apsolutno svaki komadić vlasti koji u ovoj zemlji postoji”, naglasio je Grbin.

Osvrnuvši se na Mostove tvrdnje da je SDP potporom Miloradu Pupovcu držao leđa HDZ-u Grbin je istaknuo kako je nepojmljivo da Most ima obraza prozvati SDP zato što je glasao za nešto što je u Hrvatskoj postalo dio uobičajenog prava a to je da na čelu odbora za zaštitu prava manjina bude predstavnik kojeg odrede manjine.

“To smatramo normalnim i zato smo to podržali. Sada smo mi nekakvi negativci, no kada oni glasaju s HDZ-om i odbiju prijedlog da se u skladu s odlukom Ustavnog suda uredi na moderan i sustavan način zaštitu prava žena na odluku o Zakonu o pobačaju, onda je to u redu. Takva dvoličnost je ono što u ovom trenutku nagriza i hrvatsku politiku i tkivo našeg društva”, poručio je Grbin. Dodaje kako ga neće “ni Grmoja, ni Petrov, a još manje Miletić poučavati o borbi za prava žena, manjina i borbi za prava o LGBTIQ+ zajednici.”

“Kada govorimo o pitanju borbe protiv korupcije surađivat ćemo sa svakim tko se pokazao dostojnim da u takvoj borbi sudjeluje, no neću dopustiti da me Most poučava kako se u Hrvatskoj treba boriti za prava manjina, žena i LGBTIQ+ zajednice”, zaključio je Grbin.