Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, čija je stranka inicirala da se Hrvatski sabor raspusti i raspišu izbori, o čemu se u srijedu u Saboru raspravlja, najavio je rast mirovina i plaća, te besplatne vrtiće, dobije li SDP priliku voditi Hrvatsku.

Osigurat će, kaže da mirovine narastu najmanje za 50 posto do kraja mandata, a kroz novu poreznu politiku, u suradnji s poslodavcima, osigurat će i rast plaća.

Izdvajanjem samo jedan posto iz državnog proračuna osigurat ćemo da vrtići budu besplatni za svu djecu, a izdvajanjem daljnjih jedan posto u samo pet godina izgradit ćemo 15 tisuća stanova koji će građanima biti dostupni po normalnim cijenama, najavio je Grbin u raspravi u kojoj je oporba relativizirala Vladine uspjehe, a HDZ ih isticao.

HDZ i oporba sporili su se i oko subotnjeg prosvjeda lijevih stranaka, broja okupljenih i broja hrvatskih zastava na njemu, kojih je, kažu iz HDZ-a, bilo malo.

Prosvjed je okarakteriziran kao skup radikalne ljevice, kad je radikalna uspjela skupiti ovoliko, zamislite koliko bi skupila ova normalna, kazao je Arsen Bauk (SDP).

Anka Mrak Taritaš (Glas) odbacuje HDZ-ove tvrdnje da su hrvatske zastave bile rijetkost. Vidjela sam ih dosta, ne jednu, dvije, kazala je.

Grbin odgovara da svoj odnos i ljubav prema domovini ne misli nikome pravdati. Možda ih jesam vidio malo više, ali kao što neću brojati krvna zrnca, neću ni zastave, kazao je HDZ-ovim zastupnicima koji su ga prozvali jer je glasovao protiv Zakona o hrvatskom jeziku i zakon nazvao kretenskim.

Time ste “opalili pljusku” i hrvatskim proljećarima, pa i živućem među nama, Goranu Dodigu, rekla mu je Vesna Bedeković (HDZ), poručivši mu “sram vas bilo, jeste veliki po gabaritima, ali ste sitni i mali političar, po danu pjevate Od Vardara pa do Triglava, navečer Čavoglave“.

Bojan Glavašević (NZ) uzvratio joj je da je taj zakon donesen samo da bi se zapošljavalo lektore i “mlatilo po glavi nacionalističkim floskulama”. “Osobito je perfidna činjenica da pola zastupnika ne zna prepoznati hrvatski jezik, za Belostenca misle da je bio major JNA“, ustvrdio je.

Da je taj zakon “kretenski”, da kriminalizira narječja, ustrajava Katarina Peović (RF), a tu ocjenu ponavlja i Grbin.

Hrvoje Zekanović (HDS) nije od Grbina dobio odgovor kakav je njegov stav o činjenici da je Sandra Benčić glasovala protiv tog zakona, a podržala deklaraciju o zajedničkom, tj. jugoslavenskom jeziku.

Nakon više od 40 replika, koje su potrajale gotovo dva i pol sata, svoje mišljenje o raspuštanju Sabora još će iznijeti desetak klubova zastupnika i 50-ak zastupnika pojedinačno.

Da bi prijedlog SDP-a, koji podržava većina oporbe, prošao, i Sabor se raspustio, treba dobiti 76 glasova, što je teško ostvarivo, jer pretpostavlja da će se oporbi prikloniti i dio vladajućih zastupnika.