Gradu Varaždinu uplaćeno je 2,1 milijuna bespovratnih eura Europske urbane inicijative za projekt InterACT Green, koji je ukupno vrijedan 5,1 milijuna eura, a cilj mu je povezati grad s Dravom te revitalizirati dijelove Dravske park šume, rekao je u četvrtak varaždinski gradonačelnik.

Gradonačelnik Neven Bosilj tu je informaciju objavio na konferenciji za novinare organiziranoj na izletištu Drava u četvrtak u povodu Međunarodnog dana šuma.

“Ovaj tjedan na račun Grada izvršena je uplata direktno iz Bruxellesa, 50 posto bespovratnih sredstava, odnosno 2,1 milijun eura za ovaj projekt”, dodao je.

Bosilj ističe da je Varaždin jedan od 14 europskih gradova, od ukupno 99 kandidata, čiji je projekt prihvaćen, a sufinanciranje EUI iznosit će ukupno 80 posto.

Nakon inicijalne faze, projekt InterACT Green će se početi provoditi 1. travnja ove godine, najavio je. U sklopu projekta koji će trajati 3,5 godine, uređivat će se staze i šumski trgovi, a sve će se raditi sukladno zelenoj politici EU s tzv. ekološki prihvatljivim materijalima.

„Uređivat će se riječna riva i napraviti poseban park u kojem će varaždinski, ali i drugi hrvatski umjetnici dobiti priliku napraviti i izložiti svoje skulpture”, rekao je Bosilj.

Grad Varaždin u projektu ima nekoliko partnera, a jedan od glavnih je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu jer, istaknuo je, u Europskoj uniji prolaze projekti koji imaju zelenu i digitalnu komponentu.

„Napravit će se digitalna platforma koja će imati digitalne interpretacijske table, ali i senzore za mjerenje kvalitete zraka i tla, svjetlosnog zagađivanja u šumi, gdje će ljudi moći prijaviti i ilegalno odbačeni otpad u šumu i ta platforma bit će baza na koju ćemo kasnije priključivati i ostale dijelove grada”, rekao je gradonačelnik.

Uz Fakultet organizacije i informatike, partneri su Turistička zajednica grada Varaždina, Hrvatske šume i Hrvatski šumarski institut.

Od 5,2 milijuna eura vrijednog projekta, 4,2 milijuna su bespovratna sredstva, a jedan će se milijun osigurati kroz gradski proračun, kazao je Bosilj. Predviđeno je također  da Grad da sto tisuća eura Hrvatskim šumama kako bi se Dravska šuma revitalizirala i oplemenila posebnim sadnicama, dodao je.

Nakon konferencije upriličena je sadnja drveta na prostoru izletišta, čime je i na simboličan način ukazano na važnost sadnje drveća u urbanim sredinama te očuvanja i zaštite šuma.