Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci je od 2018.g. uključena u projekt Digitalne knjižnice za lokalni razvoj Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) uz financijsku potporu tvrtke Google. Cilj projekata je omogućiti korištenje tehnologija i “ulazak” u STEM aktivnosti svima a posebno djeci i mladima.

U okviru projekta uvršteni smo među 35 knjižnica kojima će biti doniran 3D PRINTER. Također ćemo biti uključeni u održavanje  besplatnih radionica za javnost, tzv. „STEM auto u knjižnicama“.

Radionice su namijenjene kako Korisnicima tako i knjižničarima i mogu se odnositi na bilo koju tehnologiju po izboru Knjižnice. Do kraja godine planiramo održati više radionice iz korištenja 3D printera i opreme kako bi korisnici i knjižničari dobili osnovno znanje.

Knjižnice bi nakon početnih radionice mogle same organizirati radionice za svoje korisnike.

IRIM nam je kroz projekt do sada donirao mBot robote,  komplete micro:bit-a sa pripadajućom opremom (BOSON – set dodataka za micro:bit,  AQ:bit za mjerenje ekoloških varijabli, micro:Maqueen robot) te priručnik za građansku znanost (koncept „Citizen science“) i micro:bit: priručnik za učenike i učitelje.

Priručnici i druga oprema (osim mBot robota koji je namjenjen za rad u Knjižnici) slobodno se mogu  posuditi u knjižnici i bibliobusu.