Nakon što u četvrtak nije prihvaćen prijedlog proračuna za 2017. godinu gradonačelnika Gorana Habuša, večeras je većinom glasova prihvaćena odluka o privremenom financiranju Grada Varaždina za iduća tri mjeseca od 47,5 milijuna kuna, a ključni 13. glas bio je nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka, koji je jučer bio protiv proračuna.

Za privremeno financiranje glasovalo je 13 vijećnika. Osim 12 vijećnika HNS-a, HSU-a, SDP-a, laburista, HSS-a i nezavisnih vijećnika, koji su jučer bili i za proračun, danas je 13. glas za privremeno financiranje bio onaj nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka.

On je i prije rekao da proračun neće poduprijeti, ali da je radije za privremeno financiranje nego za dolazak Vladina povjerenika koji bi Grad vodio do izbora u svibnju.
“Gradsko vijeće jedino ima legitimitet, a pred nama je još dosta posla i odluka. Ima potrebe za radom Gradskog vijeća i ne vidim razloga da ga povjerenik zamijeni”, objasnio je Podolnjak svoj glas za privremeno financiranje.
Varaždinsko Gradsko vijeće ima 25 članova, a za odluku o privremenom financiranju te za odluku o proračunu potrebna je natpolovična većina, to jest njih 13. Na današnjoj sjednici bio je 21 vijećnik.

Protiv privremenog financiranja bilo je osmero vijećnika HDZ-a, HSLS-a, reformista i nezavisnih.
U razdoblju privremenog financiranja financiraju se programi iz 2016. godine, a ne smije se povećavati broj zaposlenih, niti preuzimati nove obaveze. Gradonačelnik Goran Habuš (HNS), koji će tu dužnost obnašati iduća tri mjeseca, nije siguran hoće li u tom razdoblju predložiti proračun jer ne vjeruje da bi on mogao proći.
“Da je privremeno financiranje dobro, tako bi se financirali gradovi. Ovo je krizna situacija, više politička nego neka druga. Privremeni proračun je tu, vidjet ćemo hoćemo li u ova tri mjeseca predlagati proračun. Ako vidim da nema realne šanse da prođe, neću to učiniti i Varaždin će od 1. travnja do izbora u svibnju voditi povjerenik, a građani će na izborima ocijeniti tko je bio u pravu”, rekao je Habuš nakon sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća.

(Hina)

fah