GRADSKO VIJEĆE Mišel Jakšić: “Prošla godina bila je rekordna, unatoč tome što nam je poreznom reformom uzeto 17 milijuna kuna”

30. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno GRADSKO VIJEĆE Mišel Jakšić: “Prošla godina bila je rekordna, unatoč tome što nam je poreznom reformom uzeto 17 milijuna kuna”


Gradsko vijeće Grada Koprivnice s 11 glasova za, jednim suzdržanim, te sedam glasova protiv usvojilo je godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Koprivnice za 2019. godinu.

24. sjednica Gradskog vijeća održana je u utorak u Domu mladih, a usvajanje godišnjeg izvješća za proteklu godinu prošlo je bez rasprave.

U uvodnoj riječi Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice istaknuo je apsurdnost rasprave krajem lipnja o izvršenju proračuna za godinu dana ranije, naglasivši kako je takav zakon te kako ga treba poštivati.

– Ključne točke izvršenja proračuna za prošlu godinu odnose se na porast ukupnih prihoda i primitaka za 23 posto – 213,5 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi bili 205,3 milijuna kuna. Volio bih reći da smo i u 2019. godini držali onaj trend stabilizacije financija, smanjenja deficita te kreditnu zaduženost sveli na nikad niži nivo – istaknuo je Jakšić.

Dodao je kako je deficit smanjen za 9 milijuna kuna dok je ukupna zaduženost smanjena na 9 milijuna koja im je ostala za otplatiti još ove godine.

– Ovo smo radili za sve one iskorake koje planiramo raditi. Očekivali smo da će neke stvari ići bržim tempom. Također za neke stvari ćemo malo pričekati da vidimo što će biti s koronavirusom, da ne bi bilo da smo išli “grlom u jagode” te da imamo problema kada dođe zima – istaknuo je Jakšić dodavši kako je  stanje gradskih financija nešto što se može puniti optimizmom.

Naglasio je i činjenicu kako je upravo Grad Koprivnica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nema prireza.

– To se vidi kada se uspoređujemo s nekim gradovima koji imaju manji broj zaposlenih, koliko im on zapravo nosi sredstava. Dodao bih kako i sve porezne reforme koje su se do sada radile, uvijek su bile osmišljene tako da se onima koji su u kategoriji najrazvijenijih gradova, a Koprivnica to je, uzme – kazao je Jakšić te naglasio kako je zadnja porezna reforma uzela Koprivnici godišnje 17 milijuna kuna.

Dodao je kako za primjer, Bjelovar ovom poreznom reformom dobiva 15-ak milijuna kuna, istovremeno uzimajući Koprivnici 17 milijuna kuna.

-Mogu prihvatiti te kategorije razvijenosti, ali baš da se takva razlika napravila, smatram da to nije pošteno. Nadam se da će se  ubuduće raditi pravednije porezne reforme, jer nije korektno imati 40-ak gradova koji su ovce za guljenje, a ostalima da se dijeli šakom i kapom – naglasio je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je financijski 2019. godina bila jača od 2018 godine, a Koprivnica je s fonda poreza na dohodak dobila 18 milijuna kuna manje.

-Što bi sve s tim svim novcima mogli napraviti. Ne možemo nad tim plakati, moramo se samo nadati da će se neke stvari ipak promijeniti – kazao je Jakšić.

Dodao je kako je u 2019. godini bila eksplozija europskih projekata, naglasivši kako iz toga svega ostaje između ostalima spojena cesta Reka-Starigrad, novi Poduzetnički inkubator, obnovljen Dječji vrtić “Loptica” te još brojni drugi projekti koji će služiti svim žiteljima grada još dugo godina.

– Zadržali smo visoki socijalni standard, među kojima je i podjela božićnica i uskrsnica, stipendije studentima, subvencije za dječje vrtiće, besplatne radne bilježnice za učenike – dodao je Jakšić ustvrdivši kako je prošla godina bila jako uspješna.

-Moram naglasiti kako je prvi kvartal ove godine zaista bio rekordan, no korona će sve to usporiti – zaključio je gradonačelnik.

Facebook Comments