Danas je održana 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Čazme, a vijećnici su donijeli Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Čazme u 2023. godini.

Prigodom Dana Grada Čazme i blagdana sv. Marije Magdalene, Gradsko vijeće Grada Čazme dodjeljuje sljedeća javna priznanja:

Nagradu za životno djelo primit će dr. sc. Vladimir Peter Goss.

Godišnju nagradu Grada Čazme primit će Anita Mikulandra, Oniks d.o.o., Vesna Bacalja, „Runolist“ cvjećarski obrt vl. Danijele Lepčević i Izvidnički vod 2. bojne 105. pješačke brigade.

Dr. sc. Vladimir Peter Goss, rođen 1942. godine, stanuje u Zagrebu, professor emeritus Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za povijest umjetnosti.

Za Čazmu se prvi puta znanstveno zainteresirao još davnih 60-ih godina prošlog stoljeća, no kako ga su školovanje i životni put odveli u daleke Sjedinjene Američke Države, prošlo je još 40-ak godina do konkretnijeg znanstvenog istraživanja značaja srednjovjekovne Čazme, ponajviše crkve sv. Marije Magdalene u širim europskim okvirima te predstavljanjima rezultata istraživanja kroz broj na znanstvena usmena izlaganja te publikacije (članci, knjige), u zemlji i inozemstvu. Čazma je time postala prepoznatljiva u znanstvenim i stručnim krugovima Hrvatske i Europe. Prof. Goss autor je i nekolicine popularnih članaka o povijesnom i umjetničkom značaju Čazme u hrvatskom dnevnom tisku. Uz njegovo stručno i znanstveno djelovanje svakako valja istaknuti i njegovu svesrdnu financijsku, stručnu, ali i moralnu podršku u provođenju značajnih projekata i programa kulturne djelatnosti na području Čazme. Svojim dugogodišnjim djelovanjem i postupcima znatno je pridonio promicanju, značaju i ugledu Grada Čazme.

Anita Mikulandra, rođena Šibenčanka, niz godina živi i radi u Čazmi, kao učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Čazma.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja tri ju je godine zaredom nagradilo kao jednu od najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnica.

Vrlo je svestrana, inovativna i sudjeluje u svim aktivnostima i projektima unutar škole. Administratorica je projekta Webučionica putem koje se educiraju učitelji diljem Hrvatske. Vrlo dobro poznaje digitalne alate i svoje učenike uči suvremenim metodama rada. Na njezinim se satovima uči i na praktičan način, kroz različite eksperimente, a učenici kojima je bila razrednica, po stupnju logičkog zaključivanja, prepoznaju se odmah po dolasku u peti razred. Najveći doprinos daje kroz svoj odgojni značaj. Njezini su učenici među najboljima po rezultatima raznih natjecanja (npr. Dabar, Klokan bez granica, razni ekološki i likovni radovi, e twinning projekti itd.). Kao kolegica rado pomaže i nesebično dijeli svoje radove. Administratorica je školske web stranice i članica raznih povjerenstava unutar škole. Vrlo je skromna i ne voli isticati svoje uspjehe, no zasigurno će joj ova nagrada dati dodatnu motivaciju u radu.

ONIKS d.o.o.,  Gornji Draganec 143a

Tvrtka ONIKS d.o.o. osnovana je 1991. godine i 100%-om je privatnom vlasništvu. Trenutačno zapošljava više od 70 visoko kvalificiranih, motiviranih i obučenih radnika.

Prepoznati su kao pouzdani partner poduzeća diljem svijeta, što ih motivira za stalno ulaganje u nove tehnologije i zaposlenike.

Usmjereni su na izvoz u zemlje Europske unije (Njemačka, Francuska, Belgija,…), europske zemlje poput Švicarske, ali i na domaće tržište.

Proizvodnja se temelji na preradi i obradi metala i plastike uz tokarilice, glodalice, brusilice, CNC tokarilice i CNC glodalice, vodeno rezanje te na visoke standarde izlazne kvalitete.

Oniks d.o.o. je prepoznata tvrtka za kreiranje vrhunskih custom – made proizvoda koji se koriste u različitim industrijama. U proizvodnom pogonu posjeduju više od 30 vrhunskih CNC strojeva s naprednim tehnološkim rješenjima te mogu odgovoriti na najsloženije zahtjeve izrade custom – made proizvoda. Dobitnici su Plakete „Zlatna kuna“ za najuspješniju malu tvrtku na području BBŽ 2015. godine.

Vesna Bacalja, dr. medicine, spec. pedijatrije

Rođena je 1956. u Lamincu, stanuje u Čazmi.

Cijeli svoj radni vijek, od 1982. radila je u Domu zdravlja u Čazmi, najprije u Općoj medicini i Hitnoj službi, a od 1989., nakon specijalizacije, u Pedijatrijskoj ambulanti u Čazmi. Cijeli radni vijek redovito je usavršavala i unapređivala Ambulantu koja je svake godine imala više od 1500 djece.

Svojim zalaganjem, značajno je poboljšala pedijatriju i školsku medicinu u Čazmi, utjecala je na provođenje redovitih cijepljenja djece, osobito kroz puno rada na terenu (dolazilo se u sva okolna naselja i škole, na području cijele bivše općine Čazma). Ambulanta ponosno nosi UNICEF-ovu titulu Ambulanta prijatelj djece i Ambulanta prijatelj dojenja, a zahvaljujući, među ostalim, radu dr. Bacalja, i Grad Čazma je dobio titulu Grad prijatelj djece. Od 1989. do 2014. godine dobrovoljno je dolazila i u Ambulantu u Ivansku gdje je također bitno unaprijedila pedijatriju i redovito cijepljenje djece.

U mirovini je od 2021. godine.

„Runolist“ cvjećarski obrt vl. Danijela Lepčević

Srednju školu završila je 1986. godine u Bjelovaru, smjer vrtlar (cvjećar aranžer). Zanat je tokom srednje škole učila u Čazmi te u Bjelovaru i u Đurđevcu tokom obavljanja praktičnog dijela nastave. Nakon srednje škole  prekvalificirala se za zanimanje ekonomskog komercijalnog tehničara te je deset godina obavljala razne poslova izvan struke.

Prije 16 godina odlučila je otvoriti vlastiti obrt pod nazivom „Runolist“ cvjećarski obrt u Čazmi.

Većinu vremena radila je sama, a imala je dvije naučnice koje su obavljale praksu u njenom obrtu.

U cvjećarni ima raznolik asortiman proizvoda kako bi mogla pristupiti većem broju kupaca te nastoji uvijek pratiti trendove na tržištu kroz komunikaciju s dobavljačima i kroz razne druge medije. Ostvarila je dugogodišnju suradnju s puno poduzeća, udruga i obrta na području Grada Čazme, ali i šire. Uvijek je pristupačna i ljubazna, sudjeluje po potrebi u radu Udruženja obrtnika Čazma. Dobitnica je i priznanja Zlatne ruke koje dodjeljuje Obrtnička Komora BBŽ.

Izvidnički vod 2. bojne 105. pješačke brigade

Izvidnički vod 2/105 pješačke brigade bio je aktivan tijekom Domovinskog rata 1991/1992. Čak 80% informacija koje je dobivalo zapovjedništvo 105. pješačke brigade dolazilo je od toga voda. Aktivni su bili na zapadno slavonskom, istočno slavonskom i bosansko posavskom ratištu.  Bili su konstantno izloženi egzistencijalno ugrožavajućim situacijama, puščanoj paljbi, topničkoj paljbi, svakodnevnim prolascima kroz minska polja, bili su izloženi nepovoljnim vremenskim uvjetima, te boravku van građevinskih objekata. Šest dana u tjednu su bili konstantno na ničijoj zemlji u izviđanju pa i među neprijateljskim položajima. Bili su svjedoci pogibije i ranjavanja kako pripadnika svoga voda tako i pripadnika drugih postrojbi Hrvatske vojske, aktivno su sudjelovali u pružanju prve pomoći ranjenima, kao i izvlačenju istih sa ničije zemlje i prve crte bojišnice.

Formacijski vod broji 36 pripadnika, a ovaj vod je imao 13 pripadnika i to

 1. natporučnik Željko Špoljarić, zapovjednik, ranjen
 2. Darko Dubravec, poginuo
 3. Dražen Jambrečina, suicid
 4. Nikola Vranić, ranjen
 5. Mladen Šega, ranjen
 6. Tihomir Pavlović, ranjen
 7. Dubravko Šporčić
 8. Mato Imbrišak
 9. Igor Kučar
 10. Mario Horvat
 11. Ivan Šepak
 12. Drago Petrušić
 13. Goran Pazdrijan

Sva priznanja dodijelit će se na svečanoj sjednici Grada Čazme 21. srpnja.